Vojsku tuži ko stigne

Ministarstvo odbrane je za četiri godine platilo sedam milijardi i 50 miliona dinara kazni za izgubljene sporove.
Ministarstvo odbrane je za četiri godine platilo sedam milijardi i 50 miliona dinara kazni za izgubljene sporove.

Ovo je pokazala računica aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića, a njegovi prethodnici tvrde da je reč uglavnom o tužbama građana Kosova i Metohije iz 1999. godine, koji traže nadoknadu štete zbog oštećene imovine usled ratnih dejstava Vojske Jugoslavije.

Po tom osnovu postoje na hiljade tužbi. Ti sporovi postaju pravosnažni, pa Ministarstvo odbrane po sudskom rešenju mora da isplati novac. Takav slučaj je bio i sa prištinskim preduzećem "Bučaj", čije je magacine sa hranom tadašnja Vojska Jugoslavije ispraznila 1999. godine, a ceh od 32 miliona dinara odštete došao je na naplatu Vojsci Srbije 16 godina kasnije.

Izvor "Blica" iz Ministarstva odbrane tvrdi da će kasa i ove godine biti ispražnjena bar za 100 miliona dinara zbog izgubljenih kosovskih sporova. "Ne tuže samo Albanci već i Srbi, i to ne samo za oštećenu kuću, već i za zaplenjeni automobil, robu. Postoji nekoliko hiljada takvih tužbi i mi ih uglavnom gubimo", objašnjava izvor lista.

Ovakvih procesa nije bio pošteđen ni bivši ministar Dragan Šutanovac. "Vojska Jugoslavije imala je 1999. ratne operacije na Kosovu. Građani su podneli tužbe i naplata štete stiže posle desetak godina. Bilo ih je i za vreme mog mandata", kaže Šutanovac.

"Vojska je novac za odštetu izdvajala čak i po osnovu saobraćajnih prekršaja koje su napravili automobili sa vojnim tablicama, jer ta vozila nisu osigurana, s obzirom na to da je to veliki izdatak", tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane.

  • S21

    09.06.2015 09:39
    I treba, jedino ne valja sto na svoje gluposti i dalje trose pare poreskih obveznika. VJ na Kosovu 1999. je, pored opravdane borbe protiv terorista, uradila mnoge lose stvari. Zapaljeni automobili su zapravo nista...
  • 09.06.2015 08:12
    Ja kažem: što da ne!
  • 09.06.2015 06:27
    Što im OVK to ne isplaćuje?! Ili NATO.
    Pa nije VJ rušila tamo zato što im se ćefnulo!
    Naši advokati, sudije i kopletan pravosudni sistem je jedno neviđeno dno dna. Počeću i da ih pljujem na ulici.
    Čast izuzecima, ali ima ih ko par zrna peska u sahari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija