Za kamate ćemo 2017. plaćati koliko i Grčka

Srbija nema nikakvog prostora za povećanje plata i penzija uprkos tome što se fiskalna konsolidacija odvija po planu. Država samo za plaćanje kamata izdvaja više nego za sve javne investicije, a do 2017. ćemo se po tome izjednačiti i sa Grčkom.

Srbija nema nikakvog prostora za povećanje plata i penzija uprkos tome što se fiskalna konsolidacija odvija po planu.

Država samo za plaćanje kamata izdvaja više nego za sve javne investicije, a do 2017. ćemo se po tome izjednačiti i sa Grčkom. Od 5.000 do 10.000 ljudi u EPS-u je višak, a u Železnicama Srbije oko 6.000 zaposlenih. To su ukratko glavne poruke koje je Fiskalni savet izneo, analizirajući trenutno stanje javnih finansija u Srbiji.

Prema rečima predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, Srbija će ove godine na investicije potrošiti 122 milijarde dinara, a na kamate 140 milijardi. - Po udelu kamata u BDP-a samo šest zemalja u Evropi ima veće troškove od Srbije. Mi ćemo u 2017. za kamate davati četiri odsto BDP-a i time ćemo se u potpunosti izjednačiti sa relativnim iznosom prema BDP-a koji sada plaća Grčka - rekao je Petrović, dodajući da u ovom trenutku Grci plaćaju za 0,7 odsto BDP-a više za kamate nego Srbija, ali da naš procenat stalno raste.

Tako ćemo, kako je rekao, svake godine morati da štedimo po 0,5 odsto BDP-a samo da bismo po pitanju izdvajanja za kamate "ostali u mestu", to jest na nivou na kojem smo danas. Ilustracije radi, Petrović je dodao da je pomenutih pola procenta iznos jednak celokupnim godišnjim budžetskim izdvajanjem za nauku i tehnologiju. To je i jedan od razloga zbog kojih se Fiskalni savet protivi bilo kakvom povećanju plata u javnom sektoru i penzija, koje su smanjene za 10 odsto. Ako bi se ova primanja vratila na prethodni nivo, budžetski deficit bi skočio na 6,5 odsto koliko je bio i ranije, što bi poništilo sve efekte fiskalne konsolidacije. Petrović je ocenio i da "nema smisla" da se plate i penzije povećaju za neki mali iznos od jedan ili dva procenta

Govoreći o strukturnim reformama koje još nisu sprovedene, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je ocenio da je u EPS-u višak između pet i deset hiljada zaposlenih, a u Železnicama Srbije trećina od oko 17.0000 radnika. On je dodao da se još ne zna da li će EPS otpuštati ljude, dok bi u svakom slučaju otpremnine trebalo da budu 200 evra po godini staža, što je znatno manje od 800 evra, koliko bi bile kada bi se obračunavale prema prosečnoj zaradi u tom preduzeću.

  • vilens

    19.06.2015 11:00
    Zamislite kako bi bilo sjajno u virtuelnom svetu finansija kada bi realnim zaposlenima ukinuli plate. Srbija bi bila finansijska sila!
  • Деда

    19.06.2015 10:15
    А казали су ...
    Само да се решимо "црвених" Србијом ће потећи мед и млеко. Вук и Дана (као и остали "главаши" из те приче) немају проблема, код њих, заиста, тече и мед и млеко. А народ, има "демократију", ... мало ли је?
  • Libe De NS

    19.06.2015 08:44
    Od sad glasam za...
    Od sada glasam po sistemu... sledećiiiiii... Da objasnim. Svako ko dobije moj glas za mandat da formira vladu, neće ga dobiti više nikada ukoliko ja i moja porodica nismo za vreme njegove vladavine osetili konkretan boljitak u džepu. Jednostavno i jasno... nema boljitka, nema glasa. Kada većina nas bude tako reagovala a ne davala iznova šanse luzerima i prevarantima i političari će se naučiti pameti. Dakle ova vlast za sada nema moj glas na sledećim izborima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija