Kućni bazeni i reke izvor raznih zaraza

Izbegavajte kupanje u rekama i bazenima čija voda nije podvrgnuta kontroli higijenske ispravnosti.

Izbegavajte kupanje u rekama i bazenima čija voda nije podvrgnuta kontroli higijenske ispravnosti.

U Srbiji ovog leta nije prijavljen nijedan slučaj obolevanja od groznice zapadnog Nila. Što je još važnije, uprkos tropskim vrelinama koje traju već skoro mesec dana, ne muče nas ni druge zaraze, tipične za letnje doba.

Da nema obolelih od groznice koju prenose komarci zaraženi virusom zapadnog Nila, i da je ukupna epidemiološka situacija u celoj zemlji uobičajena za ovo doba godine, kažu i u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, profesor Mijomir Pelemiš, ima svoj način "merenja" alarmantnosti epidemiološke situacije.

"Kada je u našoj klinici, u kojoj ima 154 kreveta, zauzeto 98 postelja, to znači da je situacija dobra. Alarm se uključuje kad ima 130 ili više bolesnika. Za sada smo pošteđeni groznice zapadnog Nila, ali sve to ne znači da obolelih neće biti. Zavod za biocide potvrdio je da je samo na jednom mestu, negde u Vojvodini, pronađen komarac koji je bio zaražen", kaže za "Politiku" dr Pelemiš.

Kako da se zaštitimo

Izbegavajte kupanje u rekama i bazenima čija voda nije podvrgnuta kontroli higijenske ispravnosti. Onima koji ne mogu da odole, epidemiolozi savetuju da se prilikom kupanja u takvim vodama trude da im voda ne ulazi na usta, kao i da se po izlasku iz vode obavezno istuširaju.

On podseća da za lekare Infektivne klinike u Beogradu, u koju se slivaju oboleli iz svih delova Srbije – koji imaju crevne infekcije, zapaljenja mozga, ali i HIV ili virusna zapaljenja jetre, odnosno hepatitise – uvek ima dovoljno posla.

"Ambulanta je uobičajeno puna: za leto su karakteristične crevne infekcije zbog prljavih ruku ili vode, ali i virusne infekcije mozga. Zatim tu su i povremene infekcije mokraćnih kanala, infekcije organa za disanje, ali ništa van uobičajenih tokova. Ambulanta radi 24 časa i nikoga ne vraćamo. Istina je, dolaze i oni kojima je potrebno samo izvaditi krpelja, ali kao direktor uveo sam pravilo da niko ne sme da bude vraćen", kaže dr Pelemiš.

Virus koji izaziva meningitis, tj. upale mozga i moždanica je leti, ipak, najveća pretnja i to pogotovu za malu decu. Posebna opasnost vreba na rekama, divljim plažama ili nekontrolisanim bazenima, u kojima se ne prati da li je voda hemijski ispravna.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Do sada je registrovano 68 epidemija crevnih zaraznih bolesti (od početka godine), u kojima je obolelo 1.035 osoba, što je na nivou proseka za ovaj period godine. Uglavnom se radi o porodičnim epidemijama, koje su posledica pripreme i čuvanja hrane u neadekvatnim uslovima, najčešći uzročnik je bakterija salmonela. Ukoliko dođe do mučnine, povraćanja, proliva i temperatura, što su simptomi crevne zaraze, treba potražiti pomoć lekara.

Od početka godine do sada registrovano je, po podacima Instituta "Batut", ukupno 36 slučajeva obolevanja od virusnog (seroznog) meningitisa, što je neznatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Dobra je vest da do sada nije registrovana nijedna epidemija virusnog meningitisa. Najčešći uzročnici su enterovirusi (koksaki, eho i drugi).

Infekcija se prenosi preko prljavih ruku, respiratornih kapljica - kašljem ili kijanjem, preko zagađenih predmeta, a ređe putem hrane i vode. Zato su mere lične i kolektivne higijene najbolji način da se meningitis spreči, objasnili su epidemiolozi.

  • ivan

    25.07.2015 20:27
    khm khm
    Dočim su javni bazeni, koji cele sezone ne menjaju vodu, izvor zdravlja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija