Sloga: Otpuštanja u zdravstvu pogoršaće već loše stanje

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Sloga" protivi se otpuštanjima u javnom sektoru prema kome će do kraja godine 3.000 zaposlenih u zdravstvu, mahom nemedicinskog osoblja, dobiti otkaze.
Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Sloga" protivi se otpuštanjima u javnom sektoru prema kome će do kraja godine 3.000 zaposlenih u zdravstvu, mahom nemedicinskog osoblja, dobiti otkaze.

"Protivimo se otpuštanjima, jer Srbija prema broju stanovnika u poređenju sa zemljama EU ima nedovoljan broj upošljenih lekara i medicinskih sestara. Otpuštanjima nemedicinskog osoblja se neće reformisati ili poboljšati srpski zdravstveni sistem. Naprotiv, on će nakon ovoga biti sve gori i lošiji po građane, jer se ovakvim pristupom pokazuje da država nema nameru da u skladu sa svojim nacionalnim potrebama i u skladu sa normama EU zaposli potreban broj medicinskog kadra, već samo da izvrši lošu nivelaciju sadašnjeg zdravstvenog sistema, a sve u cilju smanjenja izdataka iz budžeta koji je pod kontrolom MMF i Svetske banke koji nam sprovode reformu javnog sektora", navodi se u saopštenju sindikata.

Kako kažu, Srbija ima mnogo ozbiljniji problem, jer godinama stagnira u razvoju zdravstvenog sistema, a sam kvalitet zdravstvene službe u različitim delovima države nije isti.

"Veliki broj stanovnika Srbije u poslednje dve decenije sve više oboleva, prerano umire ili biva onesposobljeno usled bolesti i povreda koje su većinom preventabilne prirode i koje se mogu ukloniti na vreme blagovremenom dijagnostikom i prevencijom. Dakle, nije višak nemedicinsko osoblje, ili spremačice, kako se tvrdi i nameće javnosti, već nama nedostaju zdravstveni radnici: medicinske sestre, doktori i specijalisti koji su sada na evidencijama Nacionalne službe zapošljavanja", navodi se u saopštenju "Sloge".

U sindikatu dodaju da je rešenje dodatno upošljavanje i određivanje odgovarajućih zarada za zdravstvene radnike, kako bi se unapredio domaći zdravstveni sistem.

"U suprotnom, vrlo brzo se kao država možemo suočiti sa nedostatkom kvalitetno obučenog medicinskog osoblja, koje se sada sve češće odlučuje na odlazak iz Srbije, i to mahom u zemlje zapadne Evrope, gde im je struka plaćenija i cenjenija nego kod nas", zaključuju u sindikatu.

  • DALI

    27.07.2015 10:02
    Dali vi
    .....pročitate šta pišete ili pišete da bi popunili redove.Kažete da će se otpustiti nemedicinsko osoblje u zdravstvu...kako će se onda pogoršati usluge narodu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija