Novi zakon o poreklu imovine staće na put bahaćenju političara?

Ministri pravde i finansija Nikola Selaković i Dušan Vujović imaju mesec dana da napišu zakon o poreklu imovine, što im je naložio premijer Aleksandar Vučić.
Ministri pravde i finansija Nikola Selaković i Dušan Vujović imaju mesec dana da napišu zakon o poreklu imovine, što im je naložio premijer Aleksandar Vučić.

Ako sve na kraju bude kako je premijer najavio, Srbiji će biti potrebni mnogo veći zatvori kako bi u njih stali svi oni političari, funkcioneri i biznismeni koji žive bahato, a ne mogu da dokažu poreklo svog bogatstva.

Kako saznaje Blic, na izradi zakona radiće ministarstva pravde i finansija, a rokovi koje im je Vučić zadao su vrlo tesni - početak septembra za nacrt, a kraj septembra da se gotov zakon nađe u Skupštini Srbije. Međutim, zasad ima mnogo nepoznanica koje će Selaković i Vujović morati vrlo brzo da razreše.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija ukazuje da trenutno ne znamo, na primer, na koga će se tačno zakon o poreklu imovine odnositi. Sa aspekta borbe protiv korupcije, najzanimljiviji su oni koji raspolažu javnim novcem, odnosno funkcioneri i službenici.

- Zakon bi mogao da se bavi utvrđivanjem razlike u prihodima i životnim troškovima funkcionera i sa tog stanovišta može da bude koristan - kaže Minić. Kako podseća, i postojećom antikorupcijskom strategijom predviđena je mogućnost da se nezakonito bogaćenje uvede kao posebno krivično delo.

Ekonomista Ljubomir Madžar upozorava da se "imovina kontroliše na tačkama gde se stiče", a da je njena naknadna kontrola često upitna i nezahvalna. Madžar, takođe, strahuje da bi ovakav zakon mogao da se negativno odrazi na preduzetnike "jer nikada ne znate kada će se vlast obrušiti na nekoga".
  • Joca

    28.07.2015 08:52
    Aha
    Sve mislim da ce da skacu sebi u stomak. Bilo je i ono da nema dvostrukih (visestrukih) funkcija, prijavljivanje imovine i sve ostalo, ali se bas nesto nisu trzali. Koga su posle i zakacili, platili su neku sitnu "kaznu" pa nastavili po starom.
    Ne idu oni dzabe u politicare. Nameste oni sebi da mogu kako hoce, a da im pri tome ne mozete nista jer im demokratski principi to garantuju.

    Da, narode prosti, bili vi sposobni ili ne, radite za lopove i radicete ceo zivot.
  • DM

    28.07.2015 07:32
    Tresla se gora
    Tresla se gora, rodio se miš. Već viđeno, rezultati 0. Svaki novi političari sve bogatiji i bogatiji.
  • SUMNJAM

    28.07.2015 07:07
    Da ce postojati volja za ovim. Pritisak je ogroman. Trebalo je ovaj zakon usvojiti na pocetku vlasti nase demokratije pod nazivom DOS. Samo od 2000g. je 100 puta vise bogatasa no sto ih je bilo pre 2000g. I taj broj stalno raste. Kako ko dodje na vlast, obogati se, resi buducnost i svojih unuka. Ova bogatsva su, za Srbiju, nenormalno velika. Krali su je od raspada svi redom. Tuga za jedan mali narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija