Lekari u Srbiji beže od najtežih operacija?

Da li i u srpskim klinikama hirurzi "biraju" pacijente, poput sve češće prakse u američkim bolnicama, ili u Srbiji još uvek ekonomija nije toliko ušla u pore zdravstva, što bi dovelo do toga da novac bude ispred ljudskog života.
Da li i u srpskim klinikama hirurzi "biraju" pacijente, poput sve češće prakse u američkim bolnicama, ili u Srbiji još uvek ekonomija nije toliko ušla u pore zdravstva, što bi dovelo do toga da novac bude ispred ljudskog života.

Amerikanci se ovih dana čude i zgražavaju nad saznanjem da njihovi najbolji lekari otvoreno izbegavaju da operišu teške bolesnike. Jer ako bi ovi pacijenti umrli posle intervencije to bi pokvarilo pozitivnu statistiku tog doktora, smanjilo rejting klinike u kojoj rade, a moglo bi da bude i kažnjivo. Rezultat toga je da najbolji hirurzi trče da operišu jednostavne i nekomplikovane slučajeve, a komplikovani se prepuštaju sudbini. Za ovakvu praksu u znatnoj meri je krivo uvođenje "report kard" sistema, svojevrsnih izveštaja o radu svakog lekara i ustanove, koji se objavljuju i na internetu.

U srpskom zdravstvenom sistemu ne postoji ovakav obavezan način praćenja rada lekara, ali je javna tajna da u našim bolnicama već odavno postoje lekari koji "biraju" pacijente. "U Srbiji se lekari dele na dve grupe. U prvoj su oni koji biraju pacijente koje će operisati i beže od komplikovanih slučajeva. Na svakoj klinici svi znaju koji su to doktori. U drugoj grupi su lekari koji primaju samo takve teške, najkomplikovanije slučajeve", kaže za "Politiku" doktorka Olga Popović Mladenović, predsednica Lekarske komore Beograda i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ona kaže da i u Srbiji lekari koji izbegavaju komplikovane slučajeve to prvenstveno čine jer žele da imaju pozitivnu statistiku.

"Drugi razlog je to što je uvek jednostavnije raditi s lakšim pacijentima. Kada bi se i kod nas radile precizne statistike znalo bi se ko operiše najteže slučajeve. Hirurzi se plaše infekcija do kojih može doći kod najtežih pacijenata, ali i komplikacija. Nekada se od tih slučajeva beži jer naprosto lekari ne znaju da se s problemom izbore. Pravilo je da se komplikovani slučajevi prikažu i rešavaju na konzilijumu lekara. Međutim, to se ne ponekad izbegava, kao da se zaboravlja da svako ima pravo da pita ili da kaže da nešto ne zna da uradi, a da zbog toga ne prođe kroz negativnu osudu", smatra dr Popović Mladenović.

Da bežanja od najtežih bolesnika ima i u Srbiji, uveren je i koordinator Ministarstva zdravlja za oblast kardiohirurgije i direktor KCS, doktor Miljko Ristić.

"Gde god postoji medicinska indikacija pacijent mora da bude operisan. Postoji, nažalost, znatan broj hirurga koji neće da rade najteže slučajeve, a to često zavisi i od stava zdravstvene ustanove. U životu, pa i u medicini, nije retkost da se ide linijom manjeg otpora i izbegava najteži posao. Veliki broj hirurga i u svetu na taj način bira pacijente", kaže dr Ristić.

Sa druge strane, doktor Goran Stanković, pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, veruje da u Srbiji nema izbegavanja operisanja najtežih slučajeva.

"To bar ne postoji kao praksa koja bi trebalo da nas zabrine, mada ostavljam mogućnost pojedinih izuzetaka. Intervencija najviše pomaže najtežim i najugroženijim bolesnicima i to je suština. U protivnom, ovi su pacijenti osuđeni na visoku smrtnost. Otuda želja naše kardiohirurgije da razvije program transplantacije srca ili ugradnje mehaničkih pumpi, za koje su kandidati stvarno najteži bolesnici. Mislim da se u sva tri srpska kardiohirurška centra, u Beogradu na Institutu "Dedinje", Sremskoj Kamenici i Klinici za kardiohirurgiju KCS rade baš najteži pacijenti", kaže dr Stanković.

Ovaj kardiolog naglašava da je američki sistem zdravstva drastično drugačiji od našeg, jer je baziran u znatno većoj meri na ekonomskim proračunima i brojna osiguravajuća društva imaju mnogo veći uticaj nego kod nas.

  • Melinda

    29.07.2015 05:36
    tesko nama

    Slazem se sa prethodnim komentarima. I sama sam iskusila nesto slicno. Radi se o KB u Novom Sadu.
    Nisu hteli da me operisu,nece da mi potpise komisija da idem u inostranstvo na operaciju,a ja
    sam dnevno-umirala( nestajala ).

    Nece da napisu-nismo sposobni da vas operisemo,nece da napisu ni-ne damo vam sansu za zivot , tj. da idete u inostranstvo. I nista im ne mozete. Formulisali su-treba posmatrati. Zamislite te DRSKOSTI-TREBA POSMATRATI
    KAKO JA UMIREM . Ne zelim nikom tu golgotu da prodje.
    Naravno,zaboravila sam da kazem-da nisam imala
    para da platim operaciju u inostranstvu. Ceo zivot sam radila,PLACALA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE-DA NE BIH OVAKO NESTO DOZIVELA.

    Na kraju,moj jedan rodjak je dao nesto para i nesto smo pozajmili i posle tesko vracali.

    Hvala Bogu, ostadoh ziva.

    Tesko nama u ovakvim zdravstvenim ustanovama,sa
    lekarima kao sto su pomenuti. CAST CASNIM IZUZECIMA.
  • komsija

    29.07.2015 00:28
    @ Pera - @Zoran
    "Niko nije rekao da je zapad pun promasaja. Procitajte dva puta pre nego dohvatite tastaturu u ruke."

    Niste rekli da je zapad pun promasaja ali ste tako sugerisali u vasem komentaru da ispada da na zapadu zaista sve vrvi od promasaja .
  • boyan

    28.07.2015 19:45
    Lekari u Srbiji beze od najtezih operacija ali zato ne beze od spremljenih koverti .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.