Fakulteti sami određuju broj ispitnih rokova

Visokoškolske ustanove ubuduće će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, utvrđeno je izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština Srbije.

Visokoškolske ustanove ubuduće će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, utvrđeno je izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština Srbije.

Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 139 poslanika, dok je dvoje bilo protiv, precizirano je da se broj ispitnih rokova i termini njihovog održavanja utvrđuju statutom visokoškolske ustanove. Vlada Srbije je prošlog oktobra posle razgovora sa studentima donela zaključak da broj ispitnih rokova neće biti definisan zakonom, nego će o tome odlučivati same ustanove.

Izmenama zakona o visokom obrazovanju utvrđuje se granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž. Predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školske 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima se uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti usklađuju sa Zakonom o radu. Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 142 poslanika, dok je troje bilo protiv, predviđeno je da prosvetni radnici imaju mogućnost da odluče da li će otići u penziju kada ispune jedan od dva uslova, odnosno 65 godina starosti ili 40 godina staža, ili kada ispune oba uslova, što je predviđeno i Zakonom o radu.

  • Sale NS

    01.08.2015 10:17
    Sve je odavno poznato !
    O privatnim "fakultetima" ne želim da trošim prostor, vreme i reči jer je sve poznato - imaš pare ili funkciju, diplomiraš ! Međutim, malo se piše o tajmingu polaganja ispita na državnim fakultetima gde takođe ima nebuloznih termina (Badnje veče, vikend i sl.) Npr. tu prednjači Ekonomski sa UNS-a gde profesori iz Subotice dolaze popodne, uveče il vikendom ali i mnogi ovdašnji kojji tezgare za keš po regionu rade to isto jer keš je keš.

    Baš bih voleo da neko uradi analizu količine doktora i magistara prema broju stanovnika, kladim se da smo daleko na prvom mestu ?!
  • Nizina

    01.08.2015 08:03
    Koza i kupus
    Dali kozi da cuva kupus...
  • Дон Карло

    01.08.2015 07:13
    Све је јасно и зашто!
    Овим ће приватни факултети моћи да одобре сами себи и рокове недељом, празником, за нову годину, за светац,...Онда "академца" Тому Николића, "доктора" Небојшу Стефановића, "академца-керамичара" Гашића неће више моћи нико да прозива! Ко ће моћи да каже: "Нисмо их видели никада на испитима!" Увек могу да кажу: "Па ми смо полагали испит на Божић! Док сте ви светковали, ми смо напорно полагали испите!" Или: "Док сте се ви туцали за Ускрс, ми смо полагали Римско право!" Јер изгледа још има чланова "напредне" странке који немају факултете, па да им се омогући врхунско образовање типа "Мегатренда". Браво Србијо, тако нам и треба!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.