U ponedeljak pred zoru i pomračenje i 'supermesec'

Potpuno pomračenje Meseca zajedno sa takozvanim supermesecom je spektakl koji se očekuje u noći između nedelje i ponedeljka, što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Potpuno pomračenje Meseca zajedno sa takozvanim supermesecom je spektakl koji se očekuje u noći između nedelje i ponedeljka, što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Takozvani 'supermesec' događa se kada se Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec izgleda veći i sjajniji nego obično. Potpuno pomračenje Meseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Evrope, Severne i Južne Amerike, Afrike i zapadne Azije.

U Evropi će se Mesec, Zemlja i Sunce poređati jedan iza drugog pre zore u ponedeljak, od 4.11 do 5.23 sati po centralnoevropskom vremenu. Pred očima posmatrača Mesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zraci Sunca i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove "Crveni Mesec".

Mesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom. "Imaćemo totalno pomračenje jer će ceo Mesec biti prekriven senkom Zemlje", rekao je Paskal Dekam, astronom iz Pariske opservatorije. Mesec će u ponedeljak biti najbliži Zemlji i izgledaće posebno sjajan i velik na nebu, oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope i druge instrumente. "To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor", rekao je Dekam.

  • 26.09.2015 18:08
    Asteroid niko ne pominje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".