Nadu Macuru i još 3.500 lekarki teraju u penziju

Kada 12. novembra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano.
Kada 12. novembra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano, jer su napunile 60 godina i šest meseci, izjavila je predsednica Lekarske komore Beograda Olga Popović Mladenović.

"Samo 350 su lekari opšte medicine. Njih će u domovima zdravlja bez problema moći da zamene mladi koji čekaju na birou, ali ko će zameniti specijaliste, naročito one deficitarne", pita se Popović Mladenović.

Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine. "Politika" piše da lekarima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje posle 12. oktobra, kad počinje važenje Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, neće biti odobreni zahtevi za produženje angažmana, osim ako bi njihov odlazak ugrozio funkcionisanje procesa lečenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj rade.

Razlog za ovakav stav, kako su objasnili u Ministarstvu zdravlja, jeste više od 2.500 nezaposlenih doktora medicine, prenosi list. U Ministarstvu zdravlja kažu da će u penziju otići i lekari poput popularne Nade Macure, portparolke Zavoda za hitnu pomoć u Beogradu, kao i poznati profesori beogradskog Medicinskog fakulteta, koji su prešli starosnu granicu. U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi "Politika".

U Ministarstvu, takođe, kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti.

  • Jogi Letač

    29.09.2015 17:22
    Tako to ide kad nam nesposobni vode državu, a odluke sprovode kojekakve ćate sa završenim megadensima.
  • uq.

    29.09.2015 14:28
    Vala dosta je vise i ove.
  • 29.09.2015 11:56
    kalimero
    Ko će da nas leči posle???!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.