Krediti će se izdavati i u menjačnicama

Građani će uskoro moći da uzmu kredit u menjačnicama, kao i u "običnim" firmama koje dobiju dozvolu Narodne banke Srbije.

Građani će uskoro moći da uzmu kredit u menjačnicama, kao i u "običnim" firmama koje dobiju dozvolu Narodne banke Srbije.

Ove novine su predviđene Zakonom o platnim uslugama koji danas stupa na snagu. Naime, pored banaka, od sada će novčanu pozajmicu, ali samo u dinarima davati i druge firme, tzv. platne institucije. Zanimljivo je da će one uglavnom odobravati kredite građanima koji imaju dugove, kao što su neplaćeni računi za struju, druge komunalije ili minus u banci. U pojedinim slučajevima, klijentima će moći da daju novac i za kupovinu robe.

Sve pozajmice biće kratkoročne jer će građani pare morati da vrate u roku od godinu dana. Da bi se menjačnica ili neka druga firma bavila kreditiranjem, mora imati obezbeđen kapital od najmanje 125.000 evra. Takođe, moraće da imaju odgovarajući računarski i informacioni sistem, kvalifikovane radnike, odgovarajuću zaštitu podataka i bezbednost informacionog sistema.

Nekoliko vlasnika menjačnica je za "Informer" navelo da su podneli zahtev NBS da im se odobri rad sa kreditima, a profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić naglašava da će ove firme imati daleko manju ponudu u odnosu na banke.

"Bitno je da će za osnivanje ovakve institucije biti potreban kapital od 125.000 evra. Olakšica za građane je mnogo manje papirologije i provera kako bi se odobrio kredit", navodi Grubišić.

  • Šta će nam škole

    01.10.2015 14:11
    Predlažem da se onda i vračevima da dozvola za vršenje medicinskih usluga, a svakom pismenom npr za vršenje advokatskih usluga, svako ko zna da jede bi mogao da dobije diplomu kuvara,...ako su ministri stručnjaci opšteg smera, što ne bi i ostali mogli.
  • 01.10.2015 12:53
    opet je napravljen frankenstajn od zakona.

    gradjanska lica treba da interesuje samo njihov registar primanja u nbs
    ove gluposti o placanjima racuna su opet povlastice kriminalnim grupama

    a o pejpalu opet nista, ni o licima koje ostvaruju prihod a nisu firme

  • 01.10.2015 12:22
    Ovo ne mere bit dobro
    Već vidim partijske drugove i poslanike koji iznajmljuju "cloud" i uzimaju kredit od 125.000 evrića od izvesne državne banke, kako bi otvorili zalagaonicu "pawn shop" zajedno sa menjačnicom.
    A kum mu je sudski izvršitelj.
    Srbijo, pripremi se na mnogo gora vremena.
    Nije cilj da se pomogne narodu, već da mu se oduzme nekretnina.
    Što je osnovni uslov da bi se neko stavio u ropski položaj ili iselio.
    Posle ovakve odluke treba očekivati nova opterećenja. Da li putem struje, grejanja, poreza... ili hrane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija