Dinkić iz ministarstva prešao u tajkune

Konsultantska firma "MD Solušn", čiji je većinski vlasnik Mlađan Dinkić, u prvoj godini poslovanja, za svega sedam meseci je od nule stigla do skoro 200.000 evra čistog profita.
Konsultantska firma "MD Solušn", čiji je većinski vlasnik Mlađan Dinkić, u prvoj godini poslovanja, za svega sedam meseci je od nule stigla do skoro 200.000 evra čistog profita.

Dinkićeva firma je više od 22 miliona dinara zaradila u periodu od 13. marta 2014. godine, kad je osnovana, do 31. decembra iste godine.

Prema podacima Agencije za privredne registre, osnovna delatnost preduzeća "MD solušn" jesu" konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem". Njegova manjinska partnerka u ovom biznisu je Dragijana Radonjić Petrović, bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Prema podacima iz APR-a, bivši ministar finansija i lider URS-a u ovaj posao uložio je 1.430.000 dinara, što mu je donelo 65 procenata vlasništva u firmi, dok je Dragijana za ostalih 35 odsto iskeširala 770.000 dinara. Iako i ovo deluje kao mnogo novca za pokretanje biznisa, treba podsetiti da Dinkić kao član UO Sberbanke zarađuje mesečno oko 1,2 miliona dinara.

"Informer" nije uspeo da od Dinkića dobije odgovor kakoje za sedam meseci uspeo čak 15 puta da uveća kapital svoje firme.

Stručnjaci sa druge strane ocenjuju da je vrtoglavi rast profita Dinkićeve firme najverovatnije posledica "starih dilova i kontakata". Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da treba ispitati da li je Dinkić neke od poslova ugovorio ranije, pa ih je sada samo naplatio.

"To ne bi bila nikakva novost. U uređenim državama zakonom je propisano kako morate postupati posle državne funkcije. Strogo je zabranjeno da u dužem vremenskom periodu poslujete sa bilo kojom osobom ili firmom sa kojom ste do juče, kao funkcioner sarađivali. Kod nas, međutim, ta pravila ne važe", kaže on.

I ekonomista Danijel Cvjetićanin naglašava da je konsalting veoma unosan posao za sve bivše političare, te da oni uglavnom kao posrednici koriste svoje kontakte, spajaju ljude, ugovaraju poslove i tako zarađuju.

 

  • cure

    03.10.2015 07:18
    kragujevacka skola
    lopovluka.ali kad se odvojimo od ovih pijavica nadrljao je.....
  • Vlada

    03.10.2015 05:37
    ...
    Mlađan Dinkić - ekonomije destrukcije.
  • 02.10.2015 21:29
    Pa vracaju mu one procente sto su im je namestio poslove kad je bio na vlasti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.