Železara pokreće peć, raste proizvodnja i plate

Druga visoka peć u Železari Smederevo biće puštena u rad krajem sledeće nedelje, potvrđeno je za B92 u toj kompaniji.
Druga visoka peć u Železari Smederevo biće puštena u rad krajem sledeće nedelje, potvrđeno je za B92 u toj kompaniji.

Premijer Srbije izjavio je da se vode ozbiljni pregovori sa velikom kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

U Železari s nestrpljenjem očekuju pokretanje druge visoke peći, jer procenjuju, da će proizvodnja i prodaja biti duplirani, ali i da će pronalaženje strateškog partnera za srpsku čeličanu biti mnogo izvesnije.

"Za nas radnike to puno znači", sa optimizmom govori predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić u susret 9. oktobru, za kada je planirano ponovno pokretanje visoke peći 1, koju je ugasio još bivši vlasnik američki Ju-es-stil 2011. godine.

U Železari radi visoka peć 2, dok će visoka peć 1 biti 'zaduvana' 7. oktobra i pokrenuta 9. oktobra. Visoka peć 1 u Železari Smederevo je bila u remontu proteklih pet meseci i sada se privode kraju završni radovi.

Član Nadzornog odbora u Železari Smederevo Bojan Bojković je potvrdio da će takozvano zaduvavanje visoke peći 1 biti obavljeno 7. oktobra, dok će prvo gvožđe iz nje poteći 9. oktobra.

Bojković je dodao da je kapacitet visoke peći 75.000 tona mesečno. "Samim tim ćemo duplirati našu proizvodnju i prodaju, što će imati ogroman uticaj na naš bruto domaći proizvod i poslovanje Železare. I pored izuzetno teške situacije na tržištu čelika, zbog čega je prosečna cena gotovih proizvoda pala za više od 25 odsto, mi i dalje uspevamo da plasiramo naše proizvode", naglasio je Bojković.
  • Dr Iggyy

    07.10.2015 09:55
    SPREČITI ZAGAĐENJE I TROVANJE LJUDE I BILJNI SVET
    Želim uspešan start visoke peći broj 1 u železari, bez problema.. Voleo bih da krene visoka peć bolje nego što je startovala, a nije krenula proizvodnja bakra u “Sosinoj“ Flash peći u Boru. Ona je startovala 5. 03. 2015. na rođendan Vučića (nije slučajno), a možda će krenuti na rođen dan Tome Nikolića (ovo će biti slučajno), nisam siguran. Čelnik RTB Bor ubeđuje javnost da je normalan rok starta njegove peći je punih četiri godina. Za ovo vreme ni rada ni starta nove topionice bakra stanovništvo Bora je trovano sumpor-dioksidom, arsenom, živom, olovom, cinkom, kadmijumom, velike količine poletine i još mnogo toga. U Boru je organizovan prvi protest protiv zagađenja iz metalurških agregata bakra 26. septembra, a drugi, 6. oktobra 2015. godine. Želeo bih da vlasti to sve bolje shvate i revnosnije se ophođuju prema trovanim personama i ne mora da se ponašaju toliko roditeljski i blagonaklono prema vladinom pulenu "gospodara života i smrti" u Boru, velikog gospodina Spaskovskog. Na mitingu su, još jedanput, pomenuti hvalospevi i čarobni rezultati proizvodnje. Međutim, glavna tema je zagađenost vazduha, a obećan je kvalitet vazduha iz 1903. godine, pre početka rada rudnika i metalurgija bakra u Boru. Na svako spominjanje RTB Bor i Spaskovskog bilo je gromoglasno zviždanje i iskazivanje mržnje. Pаmetnije je dа Spаskovski pusti, o metаlurgiji bаkrа dа metаlurzi kаžu svoj sud, а ne on, koji je zаlutаo u toj oblаsti, а moždа i šire? On je u Boru zаpržio čorbu bаkrа, pričаjući svoje mаgične rezultаte, nebuloze i mаšte, koje nemаju veze sа stvаrnosti, ukoliko rаzume to. Kаko misli dа svu proizvodnju bаkrа preuzme novа topionicа, kаdа su unаkаzili tehnologiju i opremu. Potpisаli prijem te iste topionice, bez dokаzivаnjа tehnologije i gаrаntnih ispitivаnjа. Opremа već je upropаšćenа, kvаlitet prerаđivаnog mаterijаlа ispod svаkog tehničkog i ekonomskog nivoа. O ekologiji, u vezi nove topionici, rečeno je nа obа dostojаnstvenа dosаdаšnjа protestа grаđаnа Borа, u negаtivnom kontekstu. Sve to trebа dа prouči menаdžment RTB Bor nа čelu sа fаntаzerom Spаskovskim (koji pričа dа imа više od pet doktorаtа u glаvi, nisu zа jаvnost), ukoliko imа vremenа zа to.
  • 04.10.2015 11:35
    Lala
    5000 zaposlenih a nemaju sta da rade.DOKLE VIŠE!!!Da li ste vi gospodo drzavni organi svesni osnovnog problema u ovoj napacenoj zemlji?
  • 04.10.2015 07:55
    SVE TO PLAĆAJU GRAĐANI NOVOG SADA
    da bi se zadovoljili apetiti Gospodara i njegovih poremećenih sledbenika. Svi sa Sirijcima u izbeglištvo, fašisti na vlasti će nas pobiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija