Penzioneri sve češće na meti izvršitelja

S vremena na vreme javnost potrese slučaj nekog penzionera koji se našao na meti izvršitelja, zbog prinudne naplate dugovanja. U ovom času isplata dela penzija obustavljena je kod njih 20.000.
S vremena na vreme javnost potrese slučaj ponekog penzionera koji se našao na meti izvršitelja, zbog prinudne naplate dugovanja.

Takva je, recimo, bila priča penzionerke iz Novog Sada kojoj je zbog duga od 26 dinara sa penzijskog čeka, po osnovu zaključka izvršitelja, skinuto 19.000 dinara. Kada je otišla u filijalu penzionog fonda, imala je šta da vidi: osnovni dug je zbog kamata rastao i rastao, a da nije ni znala. 021 je pisao o ovom slučaju i to možete pročitati OVDE.

Još dramatičniji bio je pokušaj plenidbe stana jednom beogradskom penzioneru obolelom od raka, koji je bio žirant sinu. Ova plenidba, srećom, na kraju nije realizovana, jer je izvršitelj uspeo da posreduje kao "mirotvorac" između banke i dužnika. Ali, bilo je i tragičnijih slučajeva, kao što je drama porodice jednog penzionera iz Stare Pazove, kome je, pre izvesnog vremena, prepuklo srce. Elektrodistribucija ga je gonila svim raspoloživim "oružjem" da plati tromesečni dug za struju, iako je on plaćao račune malo po malo, a od njegove penzije živeli su svi ukućani.

Penzioneri, ipak, važe za najurednije platiše. Prema podacima Komore izvršitelja, čak 99,2 odsto sve svoje mesečne račune i druge obaveze plaća na vreme. Mnogi čak pre nego što kupe hleb. Tek 0,8 odsto njih ima dugovanja zbog kojih komunalna preduzeća i drugi poverioci angažuju izvršitelje.

"U najvećem broju slučajeva reč je o dugovanjima prema javno-komunalnim preduzećima, za telefon i struju. Iz dosadašnjeg iskustva mogu da kažem da su redovne platiše. U slučajevima kada izvršni dužnik, odnosno penzioner, ne izmiruje obaveze, izvršenje se može sprovoditi zaplenom njegove penzije", kaže beogradski izvršitelj Nemanja Protić. Zakon je, objašnjava on, propisao ograničenje da se izvršenje može sprovesti zaplenom do dve trećine dužnikove penzije. Ako on ostvaruje minimalnu penziju, zakonski limit je zaplena do trećine.

On dodaje da su komunalna preduzeća utuživala dužnike i za male novčane iznose, ali i za velike. Za koju će cifru neko biti "gonjen" ne zavisi, dakle, od izvršitelja, već od poverioca. Ali i penzioneri isto tako mogu da angažuju izvršitelje ako imaju nenaplaćeno potraživanje. Konkretno, objašnjava Protić, reč je o potraživanjima koja se odnose na neplaćene doprinose za zdravstveno i socijalno osiguranje ili za naplatu manjka doprinosa. "Bilo je slučajeva gde poslodavci sadašnjim penzionerima, tada zaposlenima, nisu uplaćivali penzije ili su uplaćivali manji iznos. Posle okončanog sudskog postupka, penzioneri su se obraćali izvršiteljima radi realizacije nenaplaćenih potraživanja", kaže Protić.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da je u ovom času po osnovu rešenja privatnih izvršitelja isplata dela penzija obustavljena kod 20.313 penzionera. "Od uvođenja privatnih izvršitelja, broj onih kojima se na ovaj način odbija od penzije mnogo je veći, a najviše je onih kojima se na ovaj način naplaćuju dugovanja za komunalne usluge, ali ima i zabrana po osnovu alimentacije i slično. Ukupan ostatak duga trenutno se kreće oko 2,8 procenata od ukupnih sredstava koje Fond izdvaja za isplatu penzija", kažu u PIO.

Ono na šta se penzioneri često žale jeste da odbijanje od penzije počne, a da oni nisu dobili rešenje privatnog izvršitelja, pa dolaze u PIO fond da provere da nije došlo do neke greške u obraćunu. Dešava se i da se dužnicima koji su platili kompletan dug i dalje odbija od penzije. Propisi nalažu da se s odbijanjem prestaje tek kada u PIO stigne potvrda da je rešenje izvršitelja stavljeno van snage. To nekad potraje i duže, pa penzioner ostaje bez dela penzije. S druge strane, izvršitelji ističu da se, u tom slučaju, vraća novac dužniku i to tako što ga uplati onaj kome se dugovalo.

  • dule

    15.10.2015 07:21
    "C - @Anonimus - Ja ih nisam birao

    Samo da te podsetim, privatne izvrsitelje je uvela Malovicka, kadar DSa... Nema veze sa ovom vlascu u Srbiji, nego sa ovom vlascu u vojvodini."



    Samo da te podsetim, gospodar Vučić već 3 godine vedri i oblači Srbijom. Za te tri godine je mogao 5 puta da izmeni zakon o izvršiteljima da je hteo, ali nije. Pametnom dosta, a ti pazi da se ne zagrcneš od sendviča.
  • C

    15.10.2015 06:08
    @Anonimus - Ja ih nisam birao
    Samo da te podsetim, privatne izvrsitelje je uvela Malovicka, kadar DSa... Nema veze sa ovom vlascu u Srbiji, nego sa ovom vlascu u vojvodini.
  • Joca

    15.10.2015 05:33
    novinar tupamaros
    Ovi clanci su klasicno zastrasivanje javnosti.Zasto se ne pise o tome kako su uvedeni izvrsitelji,korist izvrsitelja i politickih stranaka, ustavnost visine naplate izvrsenja koje je enormno na malim iznosima.O proceduri za naplatu u kojoj izvrsitelji koriste manjkavosti sistema i dovedu stranku pred svrsen cin.
    I da se razumemo, mislim na ove privatne izvrsitelje koji se u krajnu ruku ponasaju kao stoka a i sami su duzni drzavi i bespravno se obogatili,samo im treba zagrebati po imovinskoj karti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija