Lekarka za mrtvu bebu mislila da je kamen u bubregu?

Ginekološkinja dr Ajša Hajrović iz Novog Pazara ostaće bez lekarske licence na šest meseci zbog propusta u lečenju trudnice Lidije Hazirović, koja je zbog nesavesnog lečenja izgubila bebu i umalo umrla.
Ginekološkinja dr Ajša Hajrović iz Novog Pazara ostaće bez lekarske licence na šest meseci zbog propusta u lečenju trudnice Lidije Hazirović, koja je zbog nesavesnog lečenja izgubila bebu i umalo umrla.

Kako piše "Blic", tu odluku doneo je Vrhovni sud časti Lekarske komore Srbije pre tri dana, a usledila je nakon žalbe Hazirovićeve na presudu nižeg Suda časti u Kragujevcu, koji je oslobodio svih odgovornosti ginekologe Ajšu Hajrović i Muamera Škrijelja, drugog ginekologa koji je, takođe, učestvovao u lečenju trudnice. On je pak u obnovljenom postupku dobio samo javnu opomenu.

Lidiji je 8. decembra 2013. u sedmom mesecu trudnoće pukla materica i sa mrtvom bebom u stomaku primljena je u novopazarsku bolnicu u smeni dr Ajše Hajrović, koja joj je pogrešno dijagnostikovala kamen u bubregu.  Dok se presavijala od bolova, dr Hajrović joj je rekla da još nije vreme za porođaj i posumnjala da se radi o urinarnoj infekciji i bolovima od bubrega, pa su joj davali lekove protiv bolova i čak tražili da joj suprug donese uvin čaj.

Drugi ginekolog, Muamer Škrijelj u popodnevnoj smeni pokušavao je ultrazvučnim aparatom da ustanovi o čemu se radi, konstatujući da bebu ne vidi, pitajući je da li je uopšte trudna. Kada je tek u nekom pokušaju "otkrio bebu", konstatovao je da ne čuje rad srca bebe. Sve vreme Lidija je trpela jake bolove. Tek pred ponoć, nakon šest sati maltretiranja, Lidiju upućuju u Kragujevac, gde je uvode u operacionu salu. Lekari su joj spasli život, ali su joj odstranili sve reproduktivne organe.

Komentarišući presudu Suda časti LKS, Hazirovići smatraju da je njome vraćen dignitet i dostojanstvo lekarskoj profesiji. "Ne radujem se ničijoj nevolji i protiv lekara nemam ništa lično, ali posao moraju da obavljaju profesionalno ne bi li se izbegle grube greške koje su izmenile život cele naše porodice", kaže Lidija Hazirović.

Dr Ajša Hajrović kaže za "Blic" da je šokirana odlukom da izgubi licencu, jer je niko nije obavestio o tome. "Ako je to tačno, reč je o skandaloznoj i nečasnoj odluci Vrhovnog suda časti koji je u ovom slučaju sud nečasti. Radila sam po svim medicinskim protokolima i tvrdim da sam apsolutno nevina. Neko hoće da me diskredituje i upropasti karijeru", tvrdi dr Hajrović, koja se sada prvi put oglasila povodom celog slučaja.

  • pipi

    22.11.2015 15:17
    Samo šest meseci?! Sramno!

    A pogledajte šta je lekarka izjavila. Ni reči kajanja, izvinjenja ili skrušenosti nego bahat i agresivan nastup uz pozivanje na zavere ("Neko hoće da me diskredituje i upropasti karijeru"). Pa i treba da je diskredituje i upropasti joj karijeru, u tome i jeste poenta. Jedino što je kazna preblaga. Treba krivično da odgovara, plati odštetu i dobije zabranu bavljenja medicinom. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog ove izjave.
  • Sale NS

    22.11.2015 12:34
    Sramota !
    Nisam znao da ima i privatnih medicinskih fakulteta !
  • mila

    22.11.2015 12:07
    Doktori najveći egoisti!
    Koliko ima ovakvih slučajeva u celoj zemlji samo što se ljudi ne usuđuju da izađu u javnost. Kada bi se mediji malo više bavili ovim temama možda bi se lekari i uplašili za svoju poziciju pa radili bolje. Ovako nam samo preostaje da se držimo stare izreke "Samo da smo živi i zdravi"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.