Rudarima do pet godina robije ukoliko štrajkuju u jamama

Rudari koji budu štrajkovali na radnom mestu, mogli bi da završe u zatvoru i do pet godina.
Rudari koji budu štrajkovali na radnom mestu, mogli bi da završe u zatvoru i do pet godina.

Ovaj scenario je izvestan ukoliko se usvoji novi predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji praktično zabranjuje protest.

Ministar energetike Aleksandar Antić se pravda ugrožavanjem zdravlja ukoliko se štrajkuje u jami, ali sindikati objašnjavaju da je protest na mestu na kojem rade ustavno pravo svakog zaposlenog. Mogućnost koju prosvetari imaju da štrajkom stopiraju rad škola, taksisti da zakrče grad, zdravstveni radnici da zatvore domove zdravlja, rudari bi mogli da izgube, jer im se predlogom novog rešenja onemogućava da protestuju na svom radnom mestu, u samom rudniku.

Radnici najvećeg rudnika u Srbiji, kompleksa RTB "Bor", kažu da se apsolutno protive odredbama u kojima im se preti zatvorom i plaše se šta se može dogoditi ako se budu bunili.

"Nama je na prvom mestu zdravstvena zaštita radnika u rudnicima, jer se borimo upravo za sopstveni život", napominje Goran Jovanović iz Samostalnog sidnikata metalaca Srbije u RTB "Boru". "Ipak, pretnja zatvorom potpuno ograničava naše mogućnosti. Kako onda sutra da izađemo da se žalimo za bilo šta, ako znamo da možemo da završimo u "lisicama"?"

Sindikalci smatraju da se usvajanjem akta kakav je predložen, direktno krši Zakon o štrajku, u kojem protestanti nikako ne mogu krivično da odgovaraju, već samo prekršajno. Što znači, ne preti im stavljanje "iza rešetaka".

"Zakon o štrajku čak predviđa da radnici treba da protestuju u svojim radnim prostorijama, a rudarima su to, logično, rudnici", objašnjava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Ukoliko bi se usvojio sporni član, a rudari izgubili pravo da štrajkuju u jamama, otvorila bi se mogućnost da se neki rudnici zatvore bez veće medijske pompe i protesta zasposlenih. Naime, među 17 preduzeća koje država štiti do maja sledeće godine nalaze se i neki rudnici.

  • ns

    04.12.2015 07:38
    nije svejedno
    Pa jel' ste vi normalni da politicar sidje na dobro obezbedjeno mesto sa sve obezbedjenjem na pregovore. Mrak, vlaga, prljavstina, gasovi i rudari sa lopatama, e braso pa celog zivota se taj politicar nije isprljao. A i kako da se slika sa specijalcima naoruzanim dugim cevima za plasenje raje kada je tamo usko.
  • Dusan Simic

    03.12.2015 19:23
    Zastita rudara
    Ne znam što se digla ovolika buka ovoga clana zakona. U ovom obliku postoji vec mnogo godina i zabranjuje strajk u podzemnim protorijama rudnika koji se bave podzemnom eksploatacijom ruda. Ako rudari strajkuju u podzemnim prostorijama (hodnici, prostorije i sl.) da li onda strajkuje i sluzbe koja se bave ventilacijom, odvodnjavanjem i sl. To je vrlo opasno i treba da bude zabranjeno. Nije zabranjen strajk u prostorijama rudnika koji se nalaze nad zemljom, kancelarijama, trpezarijama....Mislim da ima mnogo drugih stvari kojima bi sindikati trebalo da se bave a ne ovim clanom, jer upravo ovaj clan zakona stiti zdravlje i zivote radnika.
  • lo.

    03.12.2015 18:22
    @Anonimus
    " ..Razuman predlog zakona. .."

    Jel sendvic ukusan ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija