Zašto dinar slabi?

Slabljenje dinara prema evru posledica je isplate dobiti vlasnicima stranih kompanija u Srbiji i nabavka energenata, ali razloga za brigu nema, poručuju stručnjaci.

 

Slabljenje dinara prema evru posledica je isplate dobiti vlasnicima stranih kompanija u Srbiji i nabavka energenata, ali razloga za brigu nema, poručuju stručnjaci.

Kurs dinara premašio je ovih dana 122 dinara za evro. Domaća valuta vredi 1,5 dinar manje nego pre mesec dana i skoro tri dinara manje nego u oktobru ove godine kada je kurs iznosio 119,7 dinara. Stručnjaci tvrde da se sa kursom ne dešava ništa čudno i da je pad dinara uobičajen krajem godine.

- Slabljenje kursa dinara posledica je isplate dividendi kompanija i banaka, uz veću tražnju akcionara za devizama, kao i povećane devizne tražnje uvoznika energenata. Takođe, budžet za narednu godinu predviđa prosečni kurs od 122,5 dinara za evro. Trenutna dešavanja sa kursom bi značila da lagano idemo ka tom nivou - ocenio je ekonomista Goran Nikolić.

Najniža vrednost dinara prema evru ove godine bila je 29. januara, 123,5 dinara, a najviša 1. oktobra - 119,7. Od početka godine NBS je prodala 280 miliona evra i kupila 940 miliona evra, kako bi sprečila prekomerne oscilacije kursa.

Stranci iznose evre, dinar ostaje stabilan

Dinar je, posle višednevnog pada i intenzivnog intervenisanja Narodne banke Srbije, počeo blago da jača. Dnevno, centralna banka izađe na međubankarsko devizno tržište sa deset do 50 miliona evra, kako bi sprečila jače potrese. Od početka godine NBS je prodala 170 miliona evra. Trenutno je kurs premašio 122 dinara. Ovo, kako kažu, u centralnoj banci nije zabrinjavajuće i naša moneta će biti stabilna.

Od početka godine dinar je prema evru oslabio za 0,3 odsto, pri čemu su pritisci za slabljenje domaće valute tokom godine ipak bili izraženiji, zbog čega je NBS intervenisala na deviznom tržištu više na strani kupovine nego na strani prodaje deviza. Tokom ove godine, centralna banka je kupila ukupno 940 miliona evra, a prodala 180 miliona evra, sa prevashodnim ciljem da ublaži kratkoročne oscilacije vrednosti dinara.

  • Dex

    13.12.2015 01:04
    Poveca plate profesorima,policajcima i td. za 1.5% a onda imamo inflaciju od sloro toliko posto + povecjnje akcize za gorivo... genijalan plan A.Velikog i genijalnog ministra Vujovica. Iz supljeg u prazno.
  • 12.12.2015 22:36
    To je samo stabilizacija kursa.
  • armagedon

    12.12.2015 20:27
    dinar slabi zbog toga što država slabi,prosto kao pasulj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija