Srbija uskoro maloletnicima zabranjuje korišćenje solarijuma

U Srbiji će uskoro mlađima od 18 godina biti zabranjeno sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva.

Prema navodima "Blica", stariji od 18 godina solarijum će moći da koriste isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu.

Ove novine naći će se u prvom pravilniku o kozmetičkim salonima koji bi trebalo da stupi na snagu u junu ove godine. Srbija bi, takođe, već naredne godine mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije.

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi oboleva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović potvrdio je da će novim pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima. On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

"Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuka da se od 2017. solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donećemo odluku u skladu sa tim", kazao je Panajotović.

Autor: Tanjug, Blic

  • Krljo

    04.05.2016 16:02
    Ovde klinci i dalje kupuje pljuge i alkohol na trafici. KAKO mislite da im yabranite ovo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija