Učenica ispala s takmičenja iako je odgovorila kako piše u udžbeniku

Učenica osmog razreda OŠ "Živan Maričić“ u Žiči nije se plasirala na republičko takmičenje "Književna olimpijada" za jedan bod iako je zadatak tačno uradila.
Ona je na takmičenju odgovorila onako kako piše u njenom udžbeniku, ali ne i onako kako piše u Pravopisu Matice srpske. Zbog toga je izgubila bodove i ostala bez plasmana.
 
"Na okružnom takmičenju učenica nije dobila bod za tačno urađen 11. zadatak i samim tim nije se plasirala na viši nivo takmičenja. Ona je kao tačan odgovor napisala 'Smrt majke Jugovića'. U ključu za pregledače jedini dozvoljen odgovor je bio 'Smrt Majke Jugovića'", navodi profesor srpskog iz te škole Danilo Spasojević i ističe da je devojčica učila iz literature koja se koristi u redovnoj nastavi - čitanke za šesti razred Izdavačke kuće "Klet", koju je odobrilo Ministarstvo prosvete.
 
Kako navodi, u svim udžbenicima koje učenici danas koriste piše onako kako je devojčica napisala. Problem je što u Pravopisu srpskog jezika Matice srpske (2010) piše drugačije. Profesor postavlja pitanje zašto je ona kažnjena kada je napisala baš onako kako piše u njenim udžbenicima, ali i zašto u udžbenicima štampanim 2015. godine nije primenjeno ono što je propisano 2010.
 
Jedino obrazloženje: "Tako piše"
 
Spasojević precizira da se Društvo za srpski jezik poziva na Pravopis koji je vrlo osporavan prethodnih godina u univerzitetskim krugovima. 
 
"Da li zaslužuju naši učenici da ne odu na republičko takmičenje ako napišu onako kako su to videli od univerzitetskih profesora? Hoće li ovo društvo da podstiče mlade da pokazuju znanje i budu nagrađeni zbog toga ili će da obeshrabruje tako što će njihov uspeh zavisiti od trenutnog i neargumentovanog stava konfuznog sistema?", pita Spasojević u otvorenom pismu Društvu za srpski jezik.
 
"Vidim komentare nekih kolega, da je to pravopisno ispravno. Ne treba da skrenemo s teme, nije to poenta. Istakao sam šta piše u udžbenicima. Za to nisu učenici krivi, oni ne učestvuju u akademskim raspravama", navodi on za B92.net.
 
Zbog svega poslat je prigovor Društvu za srpski jezik, a odgovor je usledio u jednoj rečenici: "Ne prihvata se". Nakon toga, poslat je zahtev za obrazloženjem, a odgovor je takođe bio u jednoj rečenici: "Tako piše u pravopisu".
  • Стева

    13.05.2016 12:11
    познато је да КЛЕТ даје највеће провизије и донације школама па све више деце учи из њихових него из других уџбеника али кога то уопште интересује.
  • anonimus

    13.05.2016 08:37
    samo napred, devojcice! ti si fantasticna, oni koji nemaju pojma!
  • Mile

    13.05.2016 08:17
    Verovatno komisije rade po pravilima koje je utvrdio doktor plagijator. I naravno bez obrazloženja "svojih" postupaka. Kao za Savamalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija