U Srbiji punoj nezaposlenih niko neće da bere maline za 2.500 dinara

Sezona se približila, a malinari užičkog kraja muku muče da pronađu radnu snagu koja će obrati ionako desetkovane zasade "crvenog zlata".

"U Srbiji punoj nezaposlenih malo ko želi da bere maline, a lane su me spasli berači koji su došli iz Bugarske", priča uzgajivač Vladan Serdarević iz Varde kod Kosjerića.

Problem je, kaže, nerealna dnevnica koju nadničari zahtevaju.

"Traže 3.000 dinara dnevno ili 50 dinara po kilogramu, plus jedan obrok. To je prevršilo svaku meru i niko to neće moći da plati. Zato sam našao berače iz Bosne koji će da rade za 15 evra dnevno, tri obroka i konak. Mnogo je isplativije", kaže Nikolić za "Blic".

U malinjacima užičkog regiona prošlog leta nadničilo je više od 100.000 berača. Ovogodišnji rod će, procenjuju malinari, zbog obilne kiše i "snega kad mu vreme nije", biti tridesetak odsto manji. Stoga je i potražnja za beračima manja.

"Biće problem sa beračima. Ko je ranije radio u tuđim malinjacima sada ima svoje zasade. Najviše nam se nude iz Bosne, Zvornika i Bratunca, prihvatili su da beru za 2.000 dinara dnevno, smeštaj i hranu. Otud se javljaju i deca i studenti, i muško i žensko, hoće da uštede preko leta", kaže Radomir Gavrilović iz Pilice kod Bajine Bašte.

Dve, dve i po hiljade koliko nude malinari, kaže Željko Tešić (32), nezaposleni bravar iz Užica, nije mala suma.

"Nije prijatno crnčiti od jutra do večeri po letnjoj žegi, ali ja nemam način da bolje zaradim. Četiri godine unazad berem malinu u selu kod Arilja i ovoga ću puta ako me gazda pozove", kaže on.

"Male su to pare da bih bola ruke po trnju i potrošila leto", smatra Ivana (26) iz Požege, nezaposlena trgovkinja.

Dragan Vukajlović, predsednik udruženja "Malina" iz Bajine Bašte, strahuje da će srpska malina doživeti sudibnu poljske. Poljaci su, veli on, ušli u hiperprodukciju, pa sad nema ko da im bere.

"Dvadeset dana sam držao oglas i niko mi se nije javio ko bi brao malinu", priča Vukajlović.

Šta nude malinari?

Pošto je potražnja za nadničarima velika, neki obećavaju smeštaj, tri obroka i dnevnicu. Drugi su se dosetili da obezbede čak i desert – u vidu sladoleda ili domaćih kolača. Sve za dobru radnu snagu, pišu "Novosti".

Dnevnice se kreću od 2.000 do 2.500 dinara, a u to ulazi i prenoćište i obroci.

Inače, u sezoni, u ovom poslu se zaposli i do 150.000 ljudi. Tako će, sasvim sigurno, malinjaci već sredinom narednog meseca postati velika fabrika na otvorenom u Srbiji. Kroz ruke berača u Srbiji godišnje prođe oko 80.000 tona maline, koliko je bila prošlogodišnja proizvodnja u našoj zemlji, što nas je dovelo na ubedljivo prvo mesto u svetu.

  • Jako

    17.05.2016 14:17
    bih
    Jako bih voleo da se malina prestane zvati najboljim Srpskim proizvodom-crveno zlato.
    Naime Poljaci i još mnogi drugi istočni susedi nas ubijaju sa cenom, jer njihova količina i kvalitet je neuporediva sa našom.
    Sa druge strane, probajte Vi da berete maline sa ostavrenom kvotom za 12 SATI za 2.500 dinara.
    Sa ovakvim zacrtanim tempom jedna njiva se završi za 5 dana, znači 7500 dinara.
  • lije malo

    14.05.2016 23:49
    Vidim da su se botovi dali na posao opet. 20 evra dnevnice smeštaj, tri obroka, pa desert – u vidu sladoleda ili domaćih kolaca...ne znam sta jos fali?
    A da... uplatice im gazde samodoprinose, platice im i prevoz, pozajmice i svoj auto na koriscenje a uvece im mozda ponude zenu i cerku da se malo razonode.
    U zemlji bajki i mitova, gde od stranih investicija i novih radnih mesta nema nista, nije ni cudo da ovakve price prolaze. Zaboravili ste onu uzrecicu-malo li je. Molim u sledecim bot komentarima da neko i to napise, hvala.
  • Dejan

    14.05.2016 21:12
    Tekst je prepun poluistina i neproverenih informacija. 2500din dnevnica i 3 obroka??? Nema šanse, ne postoji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija