Imovina Jevrejima na jesen, očekuju se zahtevi iz Vojvodine

Prve rasprave o zahtevima jevrejske zajednice, prema novom Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nisu imale naslednika, Agencija za restituciju održaće u junu.

Kako je za "Novosti" potvrdio direktor Agencije, Strahinja Sekulić, pozitivne odluke očekuju se već krajem avgusta ili početkom septembra.

"Do sada je predato 15 zahteva za povraćaj imovine, a očekuje se da će ih biti oko 5.000. Rok je tri godine do donošenja zakona, što znači da rok teče od februara 2016", navodi Sekulić.

Ovih 15 zahteva odnosi se na zgrade u Beogradu, od kojih će neke biti vraćene u naturi, dok će druge biti nadoknađene. U Agenciji je formirana i posebna jedinica za vraćanje imovine žrtava Holokausta, kako ističe Sekulić, bez novog zapošljavanja.

Tek nakon ovog postupka znaće se tačno koliko je imovine oduzeto od stradalih Jevreja. Postupak je trostepen, što znači da država, po donošenju rešenja Agencije, ima pravo žalbe, kao i pravo da pokrene upravni spor. Posle Beograda, u narednih 10-15 dana, očekuju se i zahtevi jevrejskih opština Novog Sada i Subotice.

Što se tiče zakonske odredbe prema kojoj će iz budžeta Srbije godišnje biti isplaćivano po 950.000 evra Savezu jevrejskih opština u narednih četvrt veka, ona će se primenjivati tek od 1. januara 2017. Jevrejske opštine upravljaće prihodima i usmeravati ih u proučavanje Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda i komemoracije, u naučno-istraživačke projekte i finansiranje školovanja...

U Agenciji napominju da se ne radi o odšteti, jer Srbija nije odgovorna za Holokaust. Reč je o podršci jevrejskoj zajednici. Zakon je donet da bi se otklonile štetne posledice koje su Nemci počinili na našoj teritoriji.

  • RIZBO

    25.05.2016 10:14
    selektivna pravda
    kad ti je Selaković ministar.

    Uzgred budi rečeno, sve što su komunjare otele a Milošević podelio nikada neće biti vraćeno. Nagradno otimanje je i dalje najuspešnija profesija u Srbiji.
  • Pravna jednakost?

    25.05.2016 09:52
    Jevreji su uspeli da izdejstvuju poseban zakon za sebe, u Srbiji. Pretpostavljam da tako treba da urade i sve ostale nacionalne zajednice. Jer, to bi se onda zvalo ravnopravnost ljudi.
    Ovako, imamo slučajeve da se srpskim građanima često namerno ne rešavaju već predati zahtevi, a jevrejskoj zajednici će se vraćati imovina čak i ako više ne postoje pravni naslednici.
    Dakle, tako to izgleda kada se prilagođavamo EU, to je ta pravna jednakost?
    Uskoro idu neka poglavlja za EU, koja se upravo odnose na sudske postupke i pravnu jednakost. A verujem da će biti raznoraznih tužbi Strazburu, ovim povodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija