Previše pesticida u srpskim jabukama i jagodama

Ruska poljoprivredna inspekcija Rosseljhoznadzor otkrila je da deset odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća uvezenog u Rusiju sadrži nedozvoljene količine pesticida i nitrata, i da su poreklom iz Srbije i Moldavije.

Uprava Rosseljhoznadzora za Moskvu, moskovsku i tuljsku oblast saopštila je da je to rezultat majskih provera 1.068 obrazaca uvezenog voća i povrća.

Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tona. Najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama iz Srbije i Moldavije, ukupno 83,2 tone.

Navodi se da će Rosseljhoznadzor doneti konkretne mere na osnovu rezultata analize.

  • Nesa

    04.06.2016 18:42
    Nesković
    Pa kad nase bitange uvoze jabuku iz Poljske i Makedonije,pa im drzava vrati 20% P.D.V. i onda falsifikuju papire da su tu istu jabuku kupili od poljoprivrednika. I kao veliki rodoljubi podvaljuju tu istu jabuku rusima. A drzava sve to zna dok bitange prave imperiju. Vucicu stani na put vocarskoj mafiji!
  • dzo

    04.06.2016 13:42
    Postoji pisvojvodina.com tj Prognosno-izveštajna služba zaštite bilja ALI pošto nema zakonske obaveze da te podatke iko i prati ili da se vrši kontrola, trovanje je u toku. Inače ta labaratorija je jedna od najmodernijih ne u regionu već u Evropi ali opet kažem, džaba kad nema kome.
  • Uh

    04.06.2016 10:27
    Tako je to kada u zakonu piše da se tretiranje pesticidima mora vršiti "po savesti". Dakle, nema normi, nema kontrola, nema ničega! Pa ni savesti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.