Zoran Živković utajio milione?

Poreska policija podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika Nove stranke Zorana Živkovića zbog sumnje da je utajio skoro 18 miliona dinara.

Kako se navodi u prijavi, Živković je porez utajio kao odgovorno lice preduzeća "Empresa" d.o.o.

Prijava je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ali je nakon toga prosleđena u nadležnost Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima, poreska policija sumnjiči Živkovića da je tokom 2014. godine, kada se nalazio na ovoj funkciji u "Empresi" počinio krivično delo poreske utaje iz člana 229. stav 3, za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Sumnja se da je poreska utaja nastala prilikom poslovne transakcije s vinom vrednim gotovo 90 miliona dinara, čiji promet, navodno, nije evidentiran u poslovnim knjigama.

U Poreskoj upravi Srbije nisu mogli da potvrde podnošenje prijave protiv Živkovića, jer su podaci o poreskim obveznicima tajni. S druge strane, u Osnovnom tužilaštvu u Nišu za "Blic" je potvrđeno da je krivična prijava primljena, ali i da je prosleđena u Beograd.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Živković ima 10 odsto udela u vlasništvu "Emprese", dok 90 odsto udela ima privredno društvo Puting d.o.o. Niš.

Živković je nakon stupanja na javnu funkciju poslanika u junu 2014. godine preneo upravljačka i prava nadzora u "Empresi" na Nišliju V.G, a sa mesta direktora te firme smenjen je krajem decembra 2015. godine. Smena je zatražena jer je Živković bez znanja većinskog vlasnika, i suprotno statutu izmestio sedište i dokumentaciju "Emprese" na nepoznatu lokaciju, kao i celokupan lager robe u vrednosti od 89 miliona dinara. Tek naknado u postupcima pred državnim organima većinski vlasnik preduzeća je saznao da je roba ustupljena jednoj firmi po ugovoru o konsignacionoj prodaji.

Nova stranka negira navode o poreskoj utaji Živkovića

Nova stranka je negirala ove navode. Stranka je pozvala nadležne državne organe da utvrde činjenice o njegovom ranijem poslovanju.

"Navodi o nekakvoj poreskoj utaji koju je počinio Živković rezultat su ili greške neukih ljudi u državnoj administraciji ili naručenog političkog pritiska", navodi Nova stranka u saopštenju, ocenjujući da će "pre biti ovo drugo".

Ocenjujući da je u pitanju "medijski kreirana haranga", Nova stranka poziva nadležne državne organe da "časno i profesionalno" istraže, utvrde i objave sve činjenice u vezi sa ranijim poslovanjem predsednika Nove stranke.

  • Nislija

    05.06.2016 19:16
    Mi Nišlije najbolje znamo ko je Zoran, tako da ovo i ne čudi mnogo. Ali šta će sve isplivati ovima kada odu sa vlasti, ne smem ni da pomislim.
  • Inspektor Višekruna

    05.06.2016 12:09
    A šta bi bilo?
    Da mu nađu dvadesetak stanova u Bugarskoj?
  • msss

    05.06.2016 08:25
    nss
    kada utvrdite onda cu da ga osudim a dotle ne mogu da se otmem utisku ko ga to proziva...posteni naprednjaci poput maje i mirovica,dinastije nikolic,bate i kuma....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.