FOTO: Koliko stanovnici Srbije puše cigareta?

I pored svih medicinskih studija o štetnosti duvana, čini se da broj pušača u našoj zemlji i regionu ne opada, a taj problem izgleda dele skoro sve slovenske države.

Svi znamo da je pušenje jedna ružna navika, pa ipak veliki procenat stanovništva ipak puši, naročito u slovenskim državama koje su ovim problemom zahvaćene kao epidemijom.

Još jednom u pomoć zovemo mape Jakuba Mariana koje pokazuju koliko cigareta godišnje popuši jedan stanovnik svake evropske države, ali zbog rezultata ćemo akcenat ipak staviti na slovenske zemlje.

Anketa je obavljena sa ljudima od 15 godina starosti pa nanaviše, 2007. godine. Moguće da su se za devet godina koliko je prošlo otkad je anketa sprovedena stvari promenile, ali statistika za toliko odstupanje ipak nije čula, tako da su najverovatnije rezultati i dalje, više ili manje validni.

Prema ovoj mapi možemo videti da je naša zemlja u samom vrhu liste onih koji najviše puše u Evropi.

  • uzas

    11.07.2016 09:32
    A skrenula bih paznju na najupadljiviju razliku izmedju nas i nase susedne zemlje, ciji narod je, koliko god nekima to bilo strasno da sebi prizna najslicniji nasem. Razlika je u zakonu, i to ne u postojanju zakona nego u njegovoj primeni. Kad se ljudima zabrani pusenje na svim javnim mestima, veliki broj se prosto silom odvikne i odustane. Tako su zapadne zemlje i dosle do svojih dobrih cifara, samo sto se proces odigravao sad vec nekoliko decenija unazad. Ako ja radim u drzavnoj bolnici i ne mogu da disem od oblaka dima mojih kolega, o cemu dalje da pricamo. Gde je inspekcija?
  • Micko

    10.07.2016 19:27
    Greska u tekstu
    Samo bih ispravio autora da nismo u samom vrhu vec smo sam vrh! Eto konacno da i mi budemo lideri u necemu u Evropi
  • Zivan

    10.07.2016 19:21
    Kada se malo bolje pogledaju mape, vidi se da se najmanje pussi u Skandinaviji, tamo gde su drzzavne akcize najvise i gde paklica cigara koja ovde staje 2,2 kossta i 7,5, pa i visse evra...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.