Objavljene liste viškova i potreba u prosveti, sindikati imaju primedbe

Informacioni sistem Ministarstva prosvete na kojem su objavljeni podaci o tehnološkim viškovima i slobodnim radnim mestima počeo je da radi, ali sindikati obrazovanja još nemaju zbirne podatke na nivou Srbije.

Na listi tehnoloških viškova nalazi se 4.717 ljudi i oni imaju prednost pri raspoređivanju, a lista prosvetara koji su zasnovali radni odnos sa nepunom normom nije jasna ni predstavnicima sindikata koji su članovi centralne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih.

Sistematizovana i slobodna radna mesta nalaze se na istom spisku, tako da sindikati nisu stigli da "prebroje" upražnjena mesta. Sa terena već stižu primedbe.

- Ne znamo da li su objavljeni podaci tačni, jer smo primetili odstupanja od stvarnog stanja. Takođe, nisu svi direktori uneli podatke, tako da sada svaki zaposleni treba da uporedi te informacije sa stvarnim stanjem u svojoj ustanovi. Škola koja ima potrebu za nekim kadrom ne može lično da kontaktira zaposlene koji su na listi viškova, jer su imena zaštićena, pa se umesto njih koristi jedinstveni obrazovni broj. Škola ima podatke koja osoba se vodi pod određenim brojem. Obrazovne ustanove koje su zainteresovane za preuzimanje osobe sa odgovarajućom kvalifikacijom moraju da kontaktiraju školu u kojoj ona radi da bi dobili dodatne informacije - objašnjava za "Danas" Ružica Todić Brdarić iz GSPRS "Nezavisnost".

Podgrupe za praćenje angažovanja zaposlenih pri školskim upravama imaće narednih dana pune ruke posla, a nakon prvog talasa preuzimanja, novi presek, kažu sindikati, trebalo bi da bude objavljen 12. septembra.

  • Marinko

    10.09.2016 23:38
    BUDALAŠTINE
    Za tri škole znam sigurno, podaci su netačni. U sve tri škole sam radio kao zamena. Na spisku slobodnih mesta za više predmeta postoje sve tri škole, a sve tri škole imaju profesore za ta naznačena radna mesta. Moj prijatelj radi u jednoj srednjoj školi a na ovom spisku postoji slobodno mesto za predmet koji on predaje. Danas sam zvao direktora jedne škole, negde na jugu Srbije, pošto na spisku postoji slobodno radno mesto za predmet koji predajem (90%), a on mi kaže MA KAKAV SPISAK...BUDALAŠTINE...
  • kiki

    10.09.2016 22:30
    Sramota
    Kako te nije sramota da kazes za kolegu da je skart?
    I ti radis u prosveti.
  • Realno

    10.09.2016 15:09
    Glupost
    Stvorena je jako loša situacija.Uglavnom,ponavljam uglavnom su tehnološki viškovi škartovi,pošto nijedan normalan direktor ne bi dozvolio da mu dobar radnik bude višak.I sada,ponavljam uglavnom,škart ima prednost nad nekim ko radi tri godine na odredjeno a nije škart.Pa recimo još jedna glupost.Neko sa rešenjem na neodredjeno ko nema veze sa Novim Sadom,pozeli da zivi u gradu i prijavi adresu stanovanja u istom i automatski ima prednost nad nekim ko je rodjen u Novom Sadu,dobro radi svoj posao ali ima resenje na odredjeno.Glupost.Kolege treba da se dignu i stanu u zastitu onih koje kače ove užasne odredbe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija