Karikature Petričića od četvrtka u NIN-u

Nakon što je Politika prekinula saradnju sa Dušanom Petričićem, on će već od novog broja NIN-a, koji će se na kioscima pojaviti u četvrtak, početi da radi kao karikaturista tog nedeljnika.

NIN će objaviti dve Petričićeve karikature, poslednju koja je u Politici objavljena 25. septembra, za koju sam autor pretpostavlja da je bila kap koja je prelila čašu, a premijerno će objaviti i novu koja bi, da mu nije otkazana dalja saradnja, bila objavljena u Politici 2. oktobra.

Osim što je počeo da crta, Dušan Petričić je za novi NIN dao intervju i u razgovoru sa Oljom Bećković govori o odnosu prema premijeru Aleksandru Vučiću i vlastima u Srbiji, o problemima koji opterećuju srpsko društvo... Petričić iznosi uverenje da saradnju sa njim nije prekinuo v. d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić, već da je na to direktno uticao premijer Vučić.

"Posao karikaturiste je da napada i karikira vlast. Ne postoji previše oštra karikatura. Mera njene oštrine mora biti adekvatna količini nepočinstva koje vlast čini", objašnjava Petričić, koji će ubuduće u svakom broju NIN-a imati karikaturu na celoj strani.

"Sa Petričićem sam se vrlo lako i brzo dogovorio, iako su se prethodni poslodavci žalili da je skup, da ne poštuje rokove i da mnogo crta Vučića", kaže glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk. "Petričić je prvu karikaturu dostavio dan pre roka, nije ni toliko skup za autora koji je nagrađivan širom sveta, a jedino što je tačno jeste da na njegovim karikaturama ima mnogo Vučića, ali nama to ne smeta."

Podsetimo, u nedeljnom izdanju Politike na naslovnoj strani je karikatura Jovana Prokopljevića, objavljena bez informacije ili objašnjenja čitaocima o ovoj promeni. On je tada za pojedine medije izjavio da mu je pre otkaza sugerisano da proredi karikature s premijerom, dok je vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Žarko Rakić odbio je da objasni o čemu se radi. Naknadno se oglasio Rakić sa objašnjenjem da je Petričić kasnio sa dostavljanjem radova i da je bio skup. O celom slučaju više možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija