Srbija prva u Evropi po stopi rizika od siromaštva

Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra, da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina građana smatra da teško živi.

Kako se navodi, sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece 35,4 odsto.

"Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000", navodi se u saopštenju.
Pored Srbije, visoku stopu rizika od siromaštva imaju Rumunija (oko 22 odsto), Bugarska, Grčka i Španija.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

U Novom Sadu je drastično povećan broj građana na socijalnoj pomoći, o čemu možete pročitati OVDE.

  • @Novosađanin

    18.10.2016 12:19
    u pravu si 100%
    Ovakava statistika je prividna... Čak i oni koji su malo bolje stojeći od tebe, sa poslom koji se računa kao pristojno plaćen, tako da svake godine priušte neko letovanje, ponekad kafu sa prijateljima ili odlazak u bioskop, na svakih 10 godina polovan auto... (idila - život na visokoj nozi u ovoj zemlji...) . Ali, ako taj neko ostane bez posla, (daleko bilo!!!), a radi u privatnom sektoru - nema otpremnine, za 3 meseca potroši "ušteđevinu", a onda ostaje doslovno gladan, a ubrzo i na ulici, jer nema da plati račune. Socijalni program u ovoj zemlji ne postoji... Koliko je ovde strašno živeti, ne smem ni da razmišljam o tome..
  • Smrdija

    17.10.2016 13:30
    Sta li o ovome misle Jorgobanka , Zorana , Bajatovic , Vulin , ...
  • Novosadjanin

    17.10.2016 12:55
    siromastvo
    Ponovo se pokazuje da statisticki podaci nisu tacni ili da definicija siromastva nije adekvatna.Supruga i ja radimo u zdravstvu,imamo dvoje dece i primanja 70.000,oo dinara.Na racune nam ode 20.000,oo znaci da nam za ostale potrebe ostaje 50.000,oo.Ako po podacima znamo da je minimalna potrosacka korpa preko 50.000,oo postavlja se pitanje gde je sve ostalo i da li smo mi siromasni.Naravno da jesmo,nemozemo sebi priustiti ama bas nista.ni garderobu,ni najobicniju kafu u kaficu a o odmoru odavno ne razmisljamo.Ovo procentualno prikazivanje ali puke sirotinje/sto nema ni za hleb/samo oslikava stavove nase VLADE,da nam je dobro ali da mi to ne znamo.Hteli mi to ili ne,SIROMASNIH je u SRBIJI sve VISE i VISE i to treba da je jedini PRIORITET VLADE.Standard gradjana,radnika,dece ...price o EU i stalna laprdanja o ustedama vode nas samo gole i bose kroz trnje kroz logor koji se zove DRZAVA SRBIJA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija