Opozicija sve češće zajednički deluje

Domaća opozicija od aprilskih izbora se sve ćešće svrstava u jedan red, ne bi li uspela da oponira vladajućoj većini u parlamentu.
Prema mišljenju samostalnog poslanika Đorđa Vukadinovića, srpsku opoziciju, bez obzira na političke i ideološke razlike, može da ujedini samo bahatost vlasti. On smatra da će opozicione partije čvršće sarađivati ukoliko se nastavi nipodaštavanje drugačijeg mišljenja.
 
Kako piše "Politika", u tom smeru ide i njihova reakcija, kada im u četvrtak nije omogućeno da postavljaju poslanička pitanja, iako je Poslovnikom, taj dan bio predviđen upravo za to. Deo opozicije – DS, DJB, SRS, Dveri i DSS – napustio je rad republičkog parlamenta. Istog dana deo opozicije ujedinio se i na sednici Odbora za evropske integracije, tražeći Izveštaj o napretku Srbije preveden na srpski. Prvi put lider LDP-a Čedomir Jovanović se našao na istoj strani s liderom radikala Vojislavom Šešeljem.
 
Tako je samo nastavljeno ono što je započeto u izbornoj noći između 24. i 25. aprila ove godine zajedničkim sastankom u Demokratskoj stranci i kolektivnim odlaskom u Republičku izbornu komisiju, kad su ujedinjeni opozicionari tražili zapisnike sumnjajući u navode da DSS i Dveri nisu prešle cenzus.
 
Predsednik Dveri Boško Obradović kaže da je sve što se događa u radu parlamenta i raznih skupštinskih odbora približilo stranke koje do pre nekoliko meseci nisu ni pomišljale da sarađuju. To objašnjava činjenicom da kada ljudi imaju veću pretnju ispred sebe, njihovi dotadašnji problemi postaju manji.
 
Đorđe Vukadinović tvrdi da su odnosi među opozicionim poslanicima daleko od idiličnih, ali da se nekako instinktivno ujedine kad im se oduzimaju prava.
 
"Na različitim temama demonstrira se samovolja skupštinskog rukovodstva, opozicija se politički ignoriše i teroriše, pogotovo kad govori protiv izvršne vlasti i premijera Aleksandra Vučića. Bez te presije skupštinske većine bilo bi primetno da među opozicionim poslanicima ne samo da varniči, već da su među nama u opoziciji nepremostive razlike", kaže Vukadinović.
 
Iako su radikali s ostalim opozicionarima napustili sednicu republičkog parlamenta, oni odbacuju svaku mogućnost saradnje s ostalim političkim partijama. Zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović uverava da se ne može govoriti o zajedničkoj akciji opozicije i da su radikali samostalni u radu.
 
"Mi smo prvi napustili sednicu, a koje su druge partije to uradile posle nas i s kojim motivima, nas mnogo ne interesuje", kaže Šarović.
 
Saša Radulović tvrdi da je rad opozicije u Skupštini gotovo potpuno onemogućen zbog toga što predsednica Skupštine Maja Gojković i potpredsednik Veroljub Arsić zloupotrebljavaju svoj položaj, ne poštuju osnovna pravila o radu koja im propisuje poslovnik i po nalogu premijera na sve načine pokušavaju da spreče bilo kakvu suštinsku raspravu u Skupštini.
 
"Nepoštovanje poslovnika, različiti aršini i uskraćivanje prava na govor jesu zajednička tačka oko koje pokušavamo da ujedinimo opoziciju", ističe Radulović.
 
On uverava da čak i ovaj manjkav poslovnik omogućava predsedavajućima da lako upristoje diskusiju, ali da oni to ne čine, zato što to ne odgovara premijeru.
 
"Premijer prati sva skupštinska zasedanja i telefonom daje naloge Martinoviću kada da krene s vređanjem. Na svaki moj govor, u kome ni jedan jedini put nisam nikoga vređao ni omalovažavao, Martinović od predsedavajućeg bez ikakvog osnova dobija reč i kreće sa: poznati kriminalac, lopuža, izvlačio kapital iz stečaja, dužan porez, kockar, igra barbut… Premijer zna da su ovo laži. Sam mi je to i kazao kad smo razgovarali o ovome pre nego što me je predložio za ministra privrede, nakon što je Dinkić plasirao ove laži", naglasio je Radulović.
 
Tokom prošle nedelje na ove optužbe Aleksandra Martinovića na račun Saše Radulovića oštro je reagovao Nemanja Šarović, koji tvrdi da je na taj način samo štitio parlamentarizam i instituciju Skupštine.
 
"Na sednici sam branio Radulovića jer ti napadi nemaju više smisla. Tada sam rekao da, ako je već Radulović lopov, kako tvrdi SNS, zašto ga je Vučić predložio za ministra i zašto ga već jednom ne uhapse? Mi radikali glasaćemo da mu se oduzme poslanički mandat ako vlast dostavi dokaze o krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. Nedozvoljeno je da celu poslaničku grupu DJB kriminalizuju iz političkih razloga", kaže Šarović za "Politiku".
 
Narodni poslanik SNS-a Vladimir Đukanović kaže da Maja Gojković na pravi način vodi sednicu i dodaje da ne razume opoziciju koja pokušava da od Skupštine Srbije napravi cirkus.
 
"Opozicija se neodgovorno ponaša. Maja Gojković samo pokušava da ih usmeri da govore o konkretnim stvarima. Ne razumem ponašanje opozicije. Mi ne strahujemo od njihovog navodnog ujedinjavanja, jer je sve što su do sada radili bilo samo pokušaj zloupotrebe parlamenta", zaključuje Đukanović.
  • Jovan

    13.11.2016 14:56
    emojradulovicu
    Propasces i ti cim ti je onaj Nikolic funkcioner.
  • Ivan

    13.11.2016 08:16
    povreda poslovnika
    Ujedinila se opozicija , oko cega se ujedinila !? Glavna im je tema povreda poslovnika . Da nekim slucajem Skupstinu vodi Patrijarh isto bi bilo . Gledao sam prenos poslednjeg zasedanja Skupstine . Dobro , obracanje g. Devenporta nije bilo prevedeno i ta primedba stoji ali mi nije jasno zasto njih trideset mora to da kaze . Gledao sam , slusao i pomislio kako bi bilo da sveznalice i patriote iz SRS , Dveri , DSS , DS , DJB sa jos njih nekoliko vode drzavu .
  • ds

    12.11.2016 22:56
    ds
    @dejan
    Strpali su SNSovci 70 demokrata u zatvor I sve ih pustili jer dokaza nisu imali. Provlacenje kroz toplog zeca je obicaj kod Vucica.
    Đilas je bio isti, eno ga sada spasao KSS I otisao samovoljno. Neka ga uhapse.
    Pajtica isto prozivali godinama....Radulovica ceka isti scenario. Neka se malo navikne na takav zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.