Prosvetari ne odustaju od štrajka zakazanog za četvrtak

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković izjavila je da taj sindikat ostaje pri zahtevu da plate budu povećane za 12 odsto i da će održati štrajk upozorenja 17. novembra.
"Što se tiče sastanka u vezi sa štrajkom, ni na jedan nismo pozvani. U medijima se pominjao naš susret sa ministrom prosvete 14. novembra, ali poziv je izostao. Mi smo i dalje otvoreni za razgovore sa predstavnicima Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I jednima i drugima već smo odavno pisali", rekla je Janković.
 
Ona je navela da je štrajk upozorenja najavljen za četvrtak, 17. novembar, akcija koju samostalno izvodi Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. 
 
"Naši zahtevi su isti već dve godine, tako da, naravno ostajemo pri tome. Prosveti zarade i nisu smele biti smanjene, jer nisu ni povećavane od 2010. do 2014. godine. Država nema rešenje koje bi mogla ponuditi umesto platnih razreda. Procentualno najvećim povećanjem zarada zaposlenima u obrazovanju, nikada nećemo stići ni do republičkog proseka", kazala je Janković. 
 
Ona je rekla da je neosnovano "da su najobrazovaniji, najsiromašniji u javnom sektoru" i da USPRS traži rešenje za prosvetu. 
 
"Ako to nisu platni razredi koji su najpošteniji i najpravedniji model svuda u svetu, onda neka ponude nešto drugo. Za sada se držimo onoga što je potpisala Vlada Srbije kada smo izlazili iz štrajka, a to su platne grupe i platni razredi", navela je Janković. 
 
U školama članicama Unije će tog dana časovi biti skraćeni na 30 minuta.
 
Prethodni štrajk prosvetnih radnika pre dve godine trajao je nešto duže od pet meseci.
  • @saramakas

    15.11.2016 04:37
    Dabogda svima povecali plate osim tebi. To sto strajkuju tolike godine, pokazuje da nema zivota u ovoj zelji i treba da strajkuju dok se stvari ne poprave, nije to tesko, moglo bi bolje, ali treba volja.
  • nss

    14.11.2016 18:07
    nss
    kako stvari stoje i predskolci ce u strajk...10% umanjenja je i za nas bila obaveza a kada se vracalo 4% niko nas nije ni spomenuo sto je na godisnjem nivou 48%....ko ima pravo da krsi zakon o radu koji za isti posao garantuje istu zaradu....niko nas do sada nije ozbiljno shvatao ali samo sat vremena zatvorenih vrtica ce napraviti kolaps u celoj srbiji
  • saramakas

    14.11.2016 18:02
    Dabogda Vucic povecao plate svima osim njima! Jedino sto znaju jeste da strajkuju svake skolske godine, evo, vec 30 godina unazad, i time maltretiraju decu koja posle treba da odradjuju to sto su drugi strajkovali! Pola njih su nikakvi pedagozi i jos nikakviji predavaci i ne zasluzuju radna mesta na kojima ionako jedva rade! Secam se kako smo jednom, kad sam isao u srednju skolu, posle strajka trebali da odradjujemo nastavu subotama, pa smo, mi djaci, to jednoglasno i napismeno SVI odbili, s obrazlozenjem da nismo mi strajkovali, nego nastavno osoblje, pa, prema tome, neka oni odradjuju, mi s tim nemamo nista. Kako su nastavnici i direktor posizili! Morali su da nas ispostuju jer je potpisao sve i jedan djak u skoli i nije im se dopalo nimalo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija