EPS otpustio samo 18 od obećanih 300 direktora

Elektroprivreda Srbije se godinama suočava sa velikim troškovima, a ušteda je izostala upravo u najvažnijem segmentu - otpuštanju viškova u menadžerskom kadru, kao i među onima koji su preduzeće došli po partijskog liniji.
Prema mišljenju stručnjaka, prodaja dva skupocena "audija" i još osam luksuznih automobila predstavlja pravilan potez, ali je istovremeno i svojevrsno "bacanje prašine u oči". Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić podseća da je svojevremeno bombastično najavljena "seča" direktora, ali da se ništa od toga nije dogodilo.
 
"Navedeno je da je brojka od njih 600 velika i nepotrebna, te da će biti prepolovljena. Prema informacijama koje ja imam, do toga ipak nije došlo. Broj direktora ne samo da nije prepolovljen, već je bez posla ostalo svega njih 18", kaže on za "Danas".
 
Kako dodaje, u EPS-u je dugi niz godina zapošljavan veliki broj ljudi po partijskoj liniji, uglavnom u administraciji. Situacija se ni po tom pitanju nije promenila, niti su stranački kadrovi napustili preduzeće. Savić navodi da veliki problem predstavljaju i ogromni tehnički gubici koji su daleko veći nego u razvijenim zemljama.
 
"To je posledica toga što se dugi niz godina nije ulagalo u održavanje tih sistema, ali ima i nemara i nediscipline kada je reč o upravljanju. Zbog toga EPS trpi velike gubitke. Ima ih i zbog toga što naplata nije podignuta na ovaj nivo na kome bi trebalo da bude, naročito kada je reč o preduzećima u restruktuiranju. Jednostavno, država bi morala da insistira da preduzeća u restrukturiranju plaćaju svoje obaveze prema EPS-u a ako ona nemaju dovoljno novca za normalno funkcionisanje, trebalo bi ih finansirati iz budžeta", smatra sagovornik "Danasa".
 
Tako bi, tvrdi Savić, sve bilo transparentno, a suzbila bi se i mogućnost traženja opravdanja za lošije poslovne rezultate zbog toga što je nemoguća naplata određenih potraživanja.
 
Da gotovo ništa nije urađeno na planu ušteda u EPS-u, poznato je i članu FIskalnog saveta Vladimiru Vučkoviću.
 
"Istinska ušteda može biti sprovedena samo ako se EPS reši balasta viška zaposlenih. Prema našim procenama u EPS-u u ovom trenutku viškovi iznose između 5.000 i 10.000 radnika", kaže on.
 
Bivši zamenik ministra energetike Slobodan Ružić kaže da je svakako dobro što se prodaju luksuzni automobili koji nije ni trebalo da budu kupljeni, s obzirom na proklamovanu politiku štednje, ali je ipak došlo do tog nepromišljenog poteza koji je sada ispravljen.
 
"Međutim reč je o najobičnijoj sitnici. Ne sitnici u smislu da cena jednog automobila marke 'audi' nije velika za prosečnog građanina, već kada govorimo o celokupnom sistemu EPS-a. Naime, u tom preduzeću postoje daleko značajniji segmenti u kojima se može uštedeti. Osnovna stvar koja u EPS-u mora biti urađena je smanjenje broja zaposlenih jer postoje očigledni viškovi koji su stvoreni partijskim zapošljavanjem tokom dugog niza godina. Značajnih ušteda u EPS-u neće biti dok se ne počne sa pravilnim postupanjem u postupku javnih nabavki", priča Ružić.
 
U EPS-u nisu odgovorili na pitanja o tome koliko je direktora smenjeno, a koliko je onih koji su proglašeni za višak i koji su dobili otkaz. 
 
Stimulativne mere za odlazak iz preduzeća
 
EPS je pripremio paket stimulativnih mera namenjen zaposlenima koji imaju najmanje 40 godina radnog staža, a čijim bi dobrovoljnim odlaskom EPS trebalo da do 2020. godine uštedi više od 100 miliona. Dosad se na poziv za dobrovoljni odlazak u prevremenu penziju uz isplatu naknade prijavilo 1.917 zaposlenih. Najveći broj prijavljenih dobiće oko 5.000 evra, a maksimalni iznos koji će dobiti oni koji imaju beneficirani radni staž i rade na najtežim poslovima, uglavnom na kopovima, iznosi 20.000 evra.
  • goga

    17.11.2016 10:37
    eps
    Kome to smeta jak EPS?!
  • Smrdija

    17.11.2016 08:06
    Vrana vrani oci ne vadi.
  • Simić

    17.11.2016 07:42
    Država u državi
    Ko je dozvolio EPS-u da bude država u državi na račun građana, taj treba i da ispravi ovu anomaliju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.