Bakterije otporne na antibiotike zabrinjavaju Ministarstvo zdravlja

Zbog negativnih trendova u primeni antibiotika i pojave bakterija otpornih na njih, u toku je izrada nacionalne strategije i akcionog plana, jačanje kapaciteta laboratorija, kampanja za podizanje svesti o značaju racionalne upotrebe antibiotika i pretnji antimikrobne rezistencije među zdravstvenim radnicima i građanima.
Zabrinjujući podaci o globalnoj pojavi otpornih bakterija saopšteni su i razmatrani na stručnom sastanku Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i Svetske banke.
 
Pojava novih multirezistentnih sojeva bakterija (otpornih istovremeno na tri ili više grupa antibiotika) koje mogu postati otporne na sve dostupne lekove  preti da nas vrati u "pre-antibiotsku eru" kada transplantacije organa, hemoterapija malignih bolesti, intenzivna nega i druge savremene medicinske procedure ne bi bile moguće, poručuju u Ministarstvu zdravlja. 
 
U Srbiji je 2015. godine svakog dana tokom godine 37 stanovnika od njih 1.000 koristilo neki lek iz grupe antibiotika i u poređenju sa ostalim zemljama Evrope se nalazi na visokom mestu po potrošnji antibiotika. Takođe, zabeležen je visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, slično kao i u zemljama Južne i Istočne Evrope. Navedeni podaci nisu dobri, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali poslednjih godinu dana pristupilo se izuzetno odgovorno i angažovano rešavanju ovog problema u skladu sa globalnim inicijativama. 
 
"Već imamo pokazatelje da se situacija menja, posebno u bolničkoj primeni, i sigurni smo da će izveštaj za 2016. godinu biti bolji, a najveći napredak očekujemo u narednoj 2017. godini, jer smo pokrenuli mere i aktivnosti koje će tome doprineti", naglasio je Lončar. 
 
Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Zsofija Pusztai iznela je podatak da se do 2050. godine može očekivati gubitak 10 miliona života godišnje, što znači da svake tri sekunde nestane jedan život zbog posledica rezistencije - AMR. Procena je da bi se ekonomski troškovi prouzrokovani ovom pojavom popeli na 100 triliona dolara. "Zato je važno da svako shvati ovu pretnju i sa svako od nas da svoj doprinos kontroli AMR-a, kao pacijent, roditelj, zdravstveni radnik, proizvođač hrane, političar", naglasila je Pusztai.
 
Sprovođenje aktivnosti na kontroli AMR-a i racionalne uptrebe antibiotika, kao i organizacija današnjeg stručnog sastanka realizuje se u okviru "Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije" Ministarstva zdravlja, uz podršku Svetske banke. 
  • Zivan

    17.11.2016 15:50
    Bakterije istpovremeno otporne na više grupa antiborika biće velik problem. Sada počnje da se sveti neumereno davanje antibiotike, posebno kod uzgoja stoke, što je i razvilo bakterije ekstremne rezistentnosti...
  • JS

    17.11.2016 15:24
    Ministarstvo
    Ma bitno da ste vi zabrinuti sada kad smo vec naveliko u problemu a resenje cete pronaci kada problema vise ne bude bilo ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija