Vlasnik "Svislajona": Niko ne kontroliše uvoz i upotrebu pesticida

Vlasnik "Svislajona" Rodoljub Drašković, tvrdi da će ugasiti ceo asortiman kašica i sokova koji se proizvodi od voća iz Srbije, sve dok mu Ministarstvo poljoprivrede ne da garanciju da je u ovoj zemlji moguće obezbediti zdravstveno ispravnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane.

Drašković, čija se kompanija proteklih dana našla na udaru javnosti zbog nalaza Ministarstva zdravlja da u kašicama i sokovima ima pesticida, za "Politiku" tvrdi da u Srbiji ne postoji organizovana državna kontrola uvoza i upotrebe pesticida.

"Zemljište je kontaminirano. Ako mi Ministarstvo poljoprivrede da pisanu garanciju da se u ovoj zemlji proizvodi zdravo voće mi ćemo ponovo u "Juvitanu" vratiti sokove i kašice za decu. Neka mi Ministarstvo poljoprivrede preporuči proizvođače od kojih se može kupiti zdravstveno ispravno voće za proizvodnju dečje hrane", kaže Drašković.

On za beogradski list tvrdi da je ta kompanija uzorke voća sa tržišta dala na analizu u jednu akreditovanu laboratoriju. Prema njegovim rečima, dobili su rezultat koji pokazuje da nijedan uzorak ne ispunjava standarde zdravstvene ispravnosti za proizvodnju dečje hrane, iako su od proizvođača imali nalaze i sertifikate da je voće zdravstveno ispravno za proizvodnju dečje hrane.

Drašković dodaje da jeste bilo nedozvoljene količine pesticida u njihovim proizvodima, ali da sirovine potiču od dobavljača koji su davali garancije i imali potvrde da u voću nema nedozvoljenih ostataka pesticida. On ističe da sami proizvođači nemaju sopstvene laboratorije da urade analize, već to rade samo akreditovane laboratorije.

Kada je u pitanju sudbina fabrike "Juvitana" u Inđiji, Drašković tvrdi da je u planu nov program dečje hrane od mesa i povrća, koje se ne tretira agrohemijskim sredstvima.

"Radnici su, trenutno, na plaćenom odsustvu, do uspostavljanja novog proizvodnog programa. Dakle, fabrika "Juvitana" u Inđiji neće biti zatvorena, na nesreću zlobnika u koje ubrajam i uvoznički lobi", tvrdi Drašković za "Politiku" i napominje "da je postavljeno zakonodavstvo u Srbiji u oblasti dečje hrane je tako smišljeno da bi moglo selektivno da se primenjuje na domaće proizvođače, koje treba uništiti da bi se ojačale pozicije uvoznika ili stvorio prostor za novog proizvođača dečje hrane".

Podsetimo, inspekcija je obavila monitoring 27 proizvoda "Juvitana" i na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda obavestila javnost 8. novembra da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.
 
Kompanija Svislajon je posle obaveštenja da se sumnja u ispravnost njenih proizvoda, obustavila proizvodnju u fabrici dečje hrane u Inđiji i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

  • gost

    30.11.2016 00:20
    sramota
    Proizvodi Juvitane su ponovo vraceni na rafovima prodavnica. Negde nisu bili ni sklonjeni sa rafova, ocigledno da su prodavci da ce ova bedna radnja i bezobrazlui potrajati par dana dok se sve malo ne stisa, i zato nisu ni sklanjali ove proivzode.Ma sto da se muce. Tamo gde su bili sklonjeni kao recimo u Rodi vec su i vraceni na rafovima, isto tako i u Idei a na drugim mestima nikada nisu ni sklonjeni sa rafova. A sto deca oboljevaju i svakodnevno se apeluje za pomoc za neko deco ,to nema veze. Sramota!
  • farma

    26.11.2016 22:58
    stvar je veoma jednostavna. pojedinacne sirovine su bile zdravstveno bezbedne tj. sadrzale su pesticide u dozvoljenim granicama. gotov proizvod je sadrzao nedozvoljenu kolicinu pesticida jer je dozvoljena kolicina za gotov proizvod mnogo manja nego za sirovinu. g. draskovic dize frku i prebacuje odgovornost na druge a zaboravlja da je njegova duznost da proizvodi zdravstveno bezbednu hranu. kako ce to postici je samo njegov problem i njegova odgovornost.
  • Ne slažem se

    26.11.2016 22:10
    Ne bih se složio. Itekako se kontroliše. Samo, kontroliše se da itekako povećano doziramo.
    Da slučajno ne smanjimo. Jer, postoji interes eksperimentisanja, kako deluje i šta izaziva.
    A postoji i interes da se smanji populacija. Sviđa se ovaj teren jednom narodu.
    Zato se pažljivo kontroliše upotreba pesticida. Da slučajno ne bude manja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija