Hrana puna pesticida u Srbiji prolazi kontrole

Nijedna jabuka u Srbiji nije stopostotno ispravna hrana za najmlađe.
Ovakvu poruku mogli smo da izvučemo iz "afere Juvitana", kada je u kašicama od voća pronađena povećana koncentracija pesticida. Ti otrovi nalazili su se i u voću od kojih je pravljena dečja hrana, ali su ti nivoi, prema našim pravilima, bili u dozvoljenim granicama. Jabuke, šljive i drugi plodovi pretvoreni su u kašice, a nivo pesticida dozvoljen u dečjim namirnicama je znatno niži od onog koji je predviđen propisima za voće. 
 
Tako su sanitarni inspektori "Svislajonu" dali "zeleno svetlo" u kontroli voća, ali su im zabranili proizvodnju posle provere kašica spremljenih od te sirovine.
 
Kako, za Novosti kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za sanitarno-inspekcijski nadzor, ulazne sirovine su ispunjavale kriterijume, ali su za dalju proizvodnju dečje hrane standardi u pogledu količine pesticida stroži.
 
"Po Zakonu o bezbednosti hrane, proizvođač je dužan da stavlja u promet hranu koja je bezbedna i snosi isključivu odgovornost za ispravnost proizvoda, kako u pogledu sirovina, tehnološkog procesa proizvodnje. Kontrola dečje hrane koja se uvozi radi se redovno, a obuhvaćeni su svi proizvođači", ističe Panajotović.
 
Upotrebu pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji kontroliše fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Oni tvrde da od oko 4.000 kontrola, kod poljoprivrednih proizvođača, uvoznika, izvoznika i distributera voća i povrća, nije pronađen nijedan neispravan uzorak.
 
"Kontrola upotrebe sredstava za zaštitu bilja obavlja se na osnovu godišnjeg plana. Kontroliše se i vođenje evidencije o upotrebi pesticida. Na ovaj način proverava se i sledljivost kroz koje se može utvrditi odgovornost u slučaju nastanka problema oko povećanih koncentracija sredstava za zaštitu bilja", objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja za Novosti
 
Prskanje samo pod nadzorom
 
Upotreba pesticida u zaštiti voća i povrća je veoma kompleksna i rizična jer se radi o plodovima koji se odmah nakon berbe konzumiraju, a deo ide u preradu, objašnjava Julka Toskić, inženjer zaštite bilja i prehrambenih proizvoda u "Delta agraru". 
 
"Uzrok problema može biti i u tome u kojim laboratorijama se rade analize. U Srbiji postoji samo nekoliko koje imaju opremu koja omogućava nalaženje širokog opsega aktivnih materija pesticida. Za svaki pesticid zakonom je propisana doza primene, kao i broj dana koji mora da prođe od poslednjeg tretmana do berbe", kaže Toskićeva i dodaje da se taj period kreće od 28, pa do tri dana pred berbu kod sredstava za zaštitu bilja novije generacije.
 
Ako se uzme u obzir da je sirovina imala "dozvoljene" količine opasnih pesticida za odrasle, znači li to da bi po prodavnicama i pijacama trebalo odvojeno da se prodaje voće i povrće? Sa manje pesticida za decu, sa više za odrasle. Ili je problem u našoj neusklađenoj regulativi, koja nije do kraja definisana. Možda i u detaljnijoj kontroli sredstava za zaštitu bilja, ko uvozi i od koga u svetu nabavlja hemijska sredstva.
 
Podsetimo, vlasnik "Svislajona" Rodoljub Drašković naveo je da će ugasiti ceo asortiman kašica i sokova koji se proizvodi od voća iz Srbije, sve dok mu Ministarstvo poljoprivrede ne da garanciju da je u ovoj zemlji moguće obezbediti zdravstveno ispravnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane.
 
"Zemljište je kontaminirano. Ako mi Ministarstvo poljoprivrede da pisanu garanciju da se u ovoj zemlji proizvodi zdravo voće, mi ćemo ponovo u 'Juvitanu' vratiti sokove i kašice za decu. Neka mi Ministarstvo poljoprivrede preporuči proizvođače od kojih se može kupiti zdravstveno ispravno voće za proizvodnju dečje hrane", kaže Drašković. Više o tome OVDE.
  • Deks

    05.12.2016 00:46
    Prvo da bi neki pesticid bio dozvoljen za upotrebu potrebno je da prođe kroz razna testiranja oko toga da li njegova upotreba škodi ljudskom zdravlju ali i životnoj sredini. Tako bi barem trebalo da bude. Bitno je i kako se pesticid primenjuje tj. njegovo doziranje i učestalost primene kao i da se ne primenjuje u vreme sazrevanja plodova (tzv. karenca). U EU ne može svako da uđe u polj. apoteku i kupi pesticid već ta osoba mora imati uverenje da je položila kurs za pravilnu primenu pesticida. Što se tiče dileme - upotreba pesticida u poljoprivredi da ili ne, moje mišljenje je da je njihova primena neophodna ali da treba težiti polj. proizvodnji sa njihovom što je moguće manjom upotrebom. Na primer u voćarstvu treba dati prednost otpornim sortama, zatim truditi se da ako su preporučena 3 prskanja za zaštitu jabuke od jabukinog moljca da se uradi samo jedno prskanje i slično.
  • dr Petrovic

    04.12.2016 21:46
    PS
    Nema sigurnih pesticida. Svi su kancerogeni. I u majmanjim dozama.
    A karenca je glupost, jer se pesticidi ne metabolisu. Stabilni su.
    To su organifosfati.
    Kao Sarin, Soman, Tabun, Ipwrit, Luizit... to su BOJNI otrovi. Neurotoksicni su. Blokiraju sinapse.
  • isikalisi

    04.12.2016 21:38
    Poznato mi je ovo
    Kod nas u drzavi svacim moze biti manipulisano, samo uzmite primer aflatoksina-bio je preko granice pa su nasi pomerili granice i kao resena je stvar. Jako se puno prska, to je istina, i kao da nikog nije briga dal ce se neko od njegoovog voca razboleti sve dok ima zaradu. Tuzno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.