Svake godine dokazuju da im je to zaista treće dete

Majke sa troje dece u Srbiji moraju najmanje jednom godišnje predškolskim ustanovama da dokazuju da im je to zaista treće dete, kako bi boravak u vrtiću bio besplatan.
Rešenje koje im omogućava ovu povlasticu ima ograničen rok trajanja od 12 meseci.
 
Prema rečima jedne od majki sa troje dece, čije je dete primljeno u vrtić, ona ima obavezu da svake godine podnosi zahtev za ponovno priznavanje njegovog statusa. U suprotnom, svaki dan kašnjenja računovostvo naplati po punoj ceni. Ona navodi da je morala da izdvoji oko 12.000 dinara zato što nije na vreme, po treći put, nabavila isti papir.
 
"Zar nisam to dokazala njegovim rođenjem? Neverovatno je da gradska uprava Beograda jedva čeka da nas 'uhvati' i naplati kaznu za 'nemar'", priča ona za "Novosti".
 
U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu navode da je besplatan boravak u vrtiću "dodatno pravo" i da oni koji žele da ga iskoriste "moraju da poštuju proceduru".
 
Sa istom situacijom su suočeni i roditelji u Nišu. Oni moraju da jednom godišnje u Upravu za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu predaju sve tri krštenice dece i tada dobijaju potvrdu koju nose u obdanište koje dete pohađa.
 
Pomoćnik načelnika Uprave Đurica Spasić kaže da je ovo neophodno kako bi roditelji potvrdili status deteta u porodici, odnosno da sva tri deteta još uvek žive u toj porodici.
 
"Neko dete u međuvremenu može da postane punoletno, da se odseli iz porodice i zbog toga je takva procedura jednom godišnje. Vrtići su u obavezi, jer se često dešava da roditelji zaborave, da istaknu na vratima objekta ili oglasnoj tabli, u periodu kada se predaju zahtevi, da je potrebno da to urade", navodi on.
 
U Direkciji za elektronsku upravu navode da postoje procedure koje je vreme pregazilo. Oni su dodali da će u narednom periodu pripremiti predlog promene procedure i prateću elektronsku uslugu.
 
Podsetimo da i u Novom Sadu treće i svako naredno dete imaju besplatan boravak u "Radosnom detinjstvu".
  • Z.....

    15.12.2016 09:46
    A krstenica...
    Sto se cudimo, kad bar jednom godisnje moramo nekom da prilazemo Izvod iz maticne knjige rodjenih ne starije od 6 meseci !? Stalno dokazujes da si RODJEN i da se za 6 meseci nista nije promenilo!
  • NSS

    15.12.2016 08:56
    NSS
    svake godine i invalidi dokazuju da im npr nije narasla amputirana noga pa se niko ne buni
  • @Meni je lakše

    15.12.2016 07:57
    zato deciji dodatak imaju oni koji dzipovima voze decu u vrtic i samim tim imaju besplatan boravak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija