Od gripa do sad obolelo 50.473, umrlo četvoro

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.
Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.
 
Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.
 
Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemlji.
 
"U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope", rekla je Dimitrijević.
 
Aktivnost virusa gripa epidemiolozi mere u četiri kategorije - nizak nivo aktivnosti, sredini, visok i veoma visok nivo aktivnosti virusa gripa. Za sada samo Ukrajina ima visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.
 
Dimitrijević je podsetila da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu - u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.
 
O tome da li će biti proglašena epidemija gripa možete pročitati u posebnom tekstu OVDE.
  • VM

    29.12.2016 15:56
    grip
    Ja sam sledeci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija