Moguća ponovna obustava rada advokata

Advokatska komora Srbije izrazila je nezadovoljstvo zbog nekoliko spornih pitanja za advokaturu.
To je saopšteno povodom njenog položaja u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i drugim pravnim pitanjima.
 
Tim povodom je najavila da će se 25. februara održati Konferencija advokata Srbije na kojoj će  "biti zauzeti stavovi u pogledu daljih mera i aktivnosti u cilju zaštite pravne sigurnosti građana i vitalnih interesa profesije, uključujući i mogućnost organizovanja obustave rada". 
 
U saopštenju se precizira da su na održanoj sednici usvojeni zaključci prema kojima je Advokaturi Srbije neprihvatljivo isključenje advokature iz Poglavlja 23 (ljudska prava i slobode i pravosuđe) i svrstavanje u Poglavlje 3 (usluge) u okviru pristupnih pregovora Srbije sa EU.  Takođe, Advokatura Srbije zahteva da se predlog Zakona o uslugama povuče iz procedure i da se pitanja usaglašavanja propisa o advokaturi sa propisama EU uređuju isključivo Zakonom o advokaturi. 
 
Sledeći zaključak AKS je da besplatnu pravnu pomoć prema Ustavu građanima može pružati samo advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.  AKS je takođe najavila da će o zaključcima svog Upravnog odbora obavestiti Delegaciju EU u Srbiji i Evropsku komisiju - Direktorat za pravosuđe. 
 
Zbog nezadovoljstva Zakonom o javnom beležništvu advokatura Srbije 2014. godine nije radila četiri meseca, zbog čega je pravosuđe bilo praktično paralisano. Advokatura je tada izdejstvovala veliki broj izmena tog Zakona nakon čega je obustavila protest.
  • KOGA ZANIMA

    28.01.2017 22:53
    Gopspodine adv. ako ste zapravo to ne trba ja da trazim rn. po zakonu vasa je obaveza a tako je u svim uredjenim drzavama da ga date sto vecina ne mislim na advokate vec privatnike ne radi. DVOKATI TREBA DA PREDNJACE U POSTOVANJU PRAVA a ne nepostovanju i zato mi je muka kad advokatska komora toboze na prvo mesto stavlja gradjane a svi znamo kako je u starnosti.Starija sam osoba i samo dva puta sam posrednoza druge imala posla sa advokatima i oba su varala ali nisam odustajala. Moja zaova koja zivi u Nemackoj je ostala frapirana kada se zbog nepostovanja i nepreduzimanih radnji koje je trbao obratila advokatskoj komomori pismeno nekoliko puta i od 2005 godine nikad nije dobila odgovora
  • Neko ko zna

    28.01.2017 22:26
    .Ako niste znali dragi advokati ubuduće će država plaćati notarima poreze i doprinose na zaradu, jer obavljaju javnobeležničku funkciju.
  • ADV2

    28.01.2017 22:18
    I ja dajem račune svima i zahtevam da mi plaćaju na poslovni račun., čak i privatne stranke. Poreze plaćam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.