Zapale sopstvena kola i lokale da naplate osiguranje

Svaki pedeseti požar u Srbiji nije nesrećan slučaj, ali zato jeste nesreća da policija uhapsi tek svakog četvrtog piromana zbog namernog paljenja objekta.

Na sreću, u poslednje dve godine u podmetnutim požarima nema žrtava. Policija je krajem januara uhapsila možda i najvećeg kriminalca u svetu požara i nekadašnjeg vođu voždovačkog klana Miodraga Baškalovića, zvanog Mija Piroman, zbog sumnje da je namerno zapalio jedan od objekata u Beogradu. Da to nije usamljen slučaj pokazuje i statistika prema kojoj je prošle godine MUP utvrdio 81 podmetnuti požar što je dva odsto od ukupnog broja.

"Tokom prošle godine identifikovano je i procesuirano 20 vinovnika požara, a tokom 2015. dva više. Najčešće se požari podmeću u automobilima, zatim u lokalima, pa tek onda u kućama i stanovima. U najvećem broju slučajeva priomani koriste benzin, dok rade upotrebljavaju Molotovljev koktel", navode u MUP-u.

Kako kažu, više je razloga zbog čega kriminalci i prevaranti namerno izazivaju požar.

"Motivi izvršenja ovog krivičnog dela su nerasčišćeni lični i imovinski odnosi, iznude, kao i prikrivanje tragova drugih krivičnih dela. Prema zakonu namerno izazivanje požara je krivično delo za koje su predviđene kazne zatvora od šest meseci do šest godina", kažu u MUP-u za "Blic". Takođe, požari se podmeću i iz ljubomore. Tako se pamti slučaj od pre dve godine u Batajnici kada je Radiša Urošević benzinom polio svoju nevenčanu suprugu u stanu i zapalio je. Nesrećna žena je jedva preživela sa opekotinama trećeg stepena na 50 odsto kože, stan je u potpunosti uništen, a Radiša je odmah uhapšen.

Ni oštre kazne ne sprečavaju pojedince da podmetnu požar čak i na vlastitoj imovini. Sve u želji da naplate debelo osiguranje.

"Tako je naš čovek koji je imao švedsko osiguranje za automobil namerno digao u vazudh svoje vozilo. Pošto je vozio na metan, iscenirao je incident, polio benzinom automobil i zapalio ga u blizini benzinske pumpe u Kragujevcu. Ispričao je da mu je eksplodirala boca. Automobil je u tom trenutku vredeo 2.000 evra, ali mu je švedska osiguravajuća kuća po njihovom katalogu isplatila čak 4.500 evra i to u roku od sedam dana. Tražili su mu samo slike i izveštaj policije", pričaju u jednoj advokatskoj kući.

U domaćoj osiguravajućoj kući "Viner štediše" ne kriju da se svake godine susreću sa vatrenim prevarama. "U 2015. godini imali smo četiri, a u 2016. godini tri podmetnuta požara. Broj slučajeva varira iz godine u godinu i ne možemo reći da postoji trend njihovog povećanja ili smanjenja", kažu u ovoj kući.

Kako kažu, najviše podmetnutih požara zabeležili su u poslovnim objektima. "Osiguravajuća kuća konstatuje zapisnikom činjenice zatečene na licu mesta. Državni organi su ti koji se bave istragom i utvrđivanjem činjenica kako je došlo do požara", objašnjavaju u ovoj kući i dodaju da godišnje isplate oko 150 odšteta zbog požara.

  • /

    19.02.2017 18:41
    /
    švedska osiguravajuća kuća po njihovom katalogu isplatila čak 4.500 evra i to u roku od sedam dana-molim lepo
    a ovi nasi cinkare
  • Perica

    19.02.2017 18:03
    #####
    Neka postave Piromana za Vatrogasnog inspektora !?
  • Dejan

    19.02.2017 17:52
    bilo je i većih
    Meni pade na pamet onaj požar na Kopaoniku...neki MK objekat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.