Na biro ide 1.500 rudara, dobiće opremnine

Zatvaranje rudnika "Vrška čuka" i "Bogovina" počeće sredinom ove godine, dok će proces stavljanja "katanca" na ostala dva, "Jasenovac" i "Ibarski rudnici", početi do kraja godine.
Dogovorom sa MMF, akcioni plan za zatvaranje jama treba da bude gotov do kraja ovog meseca. Ipak, prevashodno zbog predsedničkih izbora, dogovori sa zaposlenima biće potpisani u maju, da bi prva od tri faze zatvaranja počela do 1. jula.
 
Socijalnim programom, koji bi država i rukovostvo "Resavice" trebalo da ponude radnicima do kraja marta, zaposlenima će biti ponuđeno između 350 i 400 evra, saznanja su Novosti. Njih je potvrdio i v. d. direktora "Resavice" Stevan Dželatović.
 
"Proces zatvaranja rudnika ne može da se odvije u jednom danu već će trajati tri godine. Zbog stavljanja ključa na četiri rudnika, višak bi mogao da bude između 1.200 i 1.500 radnika, kojima će biti ponuđene otpremnine. Prošle godine im je država nudila oko 200 evra po godini staža, ali su rudari to odbili. Tačno je da se sada razmišlja o cifri do 400 evra, kojom mislim da bi radnici mogli da budu zadovoljni", kaže on.
 
Zatvaranje će biti realizovano u tri faze. U prvoj fazi, koja će koštati 600 miliona dinara i koja će biti gotova do kraja 2017. godine, biće otkopana preostala rudna ležišta, a onda kreće izvlačenje opreme i zatvaranje.
 
Na vest o duplom povećanju otpremnine u odnosu na prošlu godinu, sindikalci iz "Resavice" kažu da nisu sigurni ni da je to dovoljno.
 
"Tek ćemo pregovarati o uslovima odlaska radnika. Pitanje je da li će se deliti klasične otpremnine ili će se napraviti program stimulativnog odlaska u prevremenu penziju, po uzoru na onaj koji su dobili radnici EPS. Ne očekujemo da rudari "Resavice" dobiju identičnu svotu kao i oni iz EPS, jer je "Elektroprivreda Srbije" ipak deo davala iz sopstvenih prihoda. Ipak, svi radimo isti posao, sigurno među najtežim u zemlji i mislimo da je nepoštovanje ponuditi nam male otpremnine", kaže Nebojša Milenković, predsednik sindikata "Resavice".
 
Samo nekoliko dana pre 5. marta, kada je Vladina komisija trebalo da izabere direktora "Resavice" na javnom konkursu, on je poništen. Procedura nalaže da je sada neophodno da se poziv ponovo raspiše, ali će i ovaj odabir najverovatnije sačekati - kraj izborne trke. "Resavica" se tako priključila velikom broju državnih firmi koje nisu ispoštovale rok novog Zakona o javnim preduzećima, po kojem je direktor trebalo da se izabere do petog dana u martu ove godine.
  • Salamander

    11.03.2017 14:19
    Porobljavanje Srbije:
    Nastavlja se kreditima, zaduzivanjem, raseljavanjem intelektualaca, trovanjem, energetskom zavisnoscu, rastakanjdm stubova drustva: skolstva, zdravstva, vojske, policije, kulture i nasledja.
    Tako nam dobro ide !!!

  • kako sad

    11.03.2017 13:09
    To su ti cuveni srpski rudnici koji hrane Srbiju i Vojvodinu.
  • Konstantin

    10.03.2017 21:37
    zatvaranje rudnika
    Al' nam dobro ide ?!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija