U Srbiji za 800 zatvorenika više nego pre dve godine

U srpskim zatvorima trenutno boravi oko 10.900 osuđenih i pritvorenih lica, što je preko 800 ljudi više nego tokom 2015. godine, dok je broj lica koja se nalaze u kućnom pritvoru, odnosno kućnom zatvoru, dupliran u odnosu na dve godine ranije.
Prema nedavnom izveštaju Saveta Evrope o stanju srpskim zatvorima ukupan broj osuđenih i pritvorenih lica u toku 2015. godine iznosio 10.064, dok podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije kažu da taj broj trenutno iznosi oko 10.900 ljudi.
 
Iako se i dalje može govoriti o prenatrpanim zatvorima, Savet Evrope je Srbiju pohvalio zbog koraka koje preduzima na povećanju kapaciteta i poboljšanju uslova, s obzirom na to da je samo u toku prošle godine Ministarstvo pravde, radilo na rekonstrukciji adaptaciji niza zatvorskih objekata, a počela je i izgradnja novog zatvora u Pančevu.
 
Inače, prema podacima Saveta Evrope, ukupan broj osoba u sprskim zatvorima je od 2005. godine porastao za više od 30 odsto. Prema podacima Uprave, u srpskim zatvorima muškarci trenutno čine 96.16 procenata, a žene 3.84 procenata.
 
U odnosu na nedavni izveštaj SE o stanju u srpskim zatvorima tokom 2015. godine, sveži podaci za 2016. odnosno 2017. godinu govore u prilog napretku kada su u pitanju zatvorski kapaciteti, uslovi boravka u pritvoru, odnosno zatvoru, kao i sve većoj primeni alternativnih sankcija, kao što su kućni pritvor ili zatvor.
  • dobrotvorka

    19.03.2017 09:19
    NEMAMO
    Mi dovoljno zatvota! Kod nas lopovi, ubice, silovatelji, pedofili, mafijaši slobodno šetaju ulicom a u zatvorima su tapkaroši, kradljivci hleba i mleka, "prodavačice ljubavi" i druga sitna riba-pljuckavica.
    Doduše, imamo u Glavnom gradu jedan "zatvor" otvorenog tipa gde se većina gore navedenih okuplja. Smo treba postaviti rešetke i stražare-naravno kad zasedaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.