Uskoro sastanak o podeli imovine SFRJ

Očekuje se da uskoro u Beogradu bude održan sastanak o podeli imovine bivše SFRJ, na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podeli 51 nekretnine, vredne više od 110 miliona dolara.
Kako je preneo RTS. Bivša SFRJ imala je 123 nekretnine širom sveta, koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podeljene 72 nekretnine. 
 
"Naš je interes da što je moguće pre okončamo Aneks B i da jednostavno izađemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj meri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamena - ima tu raznih modela", rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović. 
 
Podela imovine koju je posedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.
 
U Aneksu B najviše se odmaklo - od podeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta. 
 
Čeka se podela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu rešena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi. 
 
"Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta, jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir", istakao je Odalović. 
 
Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dve u Njujorku jedan u Nemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija