Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Komemoracijom na Starom sajmištu u Beogradu obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima.
Na spomen-kompleks vence su položili porodice žrtava, predstavnici Vlade i stranih ambasada, jevrejske i romske zajednice u Srbiji.
 
Dan sećanja na žrtve Holokausta posvećen je svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj - od njih 1.075, preživelo je samo 127. 
 
U Beogradu su za vreme Drugog svetskog rata postojala četiri logora. Procenjuje se da je, za tri godine, samo u logoru Staro sajmište, ubijeno ili je umrlo od iznemoglosti 40.000 ljudi. U kompleksu tog nekadašnjeg nacističkog logora, odata je pošta svim nastradalim. 
 
Takvi zločini se više nigde i nikada ne smeju ponoviti, poruka je svih koji su došli da odaju poštu stradalima. 
 
"Odvojili su mi oca i doterali ovde, nas su puštali", rekao je jedan od potomaka. 
 
Na teritoriji bivše Jugoslavije postojalo je oko 20 nacističkih logora. U najozloglašenijim - jasenovačkim logorima, procenjuje se, nestalo je pola miliona Srba, 32.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija