Na lečenju u inostranstvu o trošku fonda bilo 55 dece

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu 55 dece poslato na lečenje, a da je od 2014. do 2016. godine u tu svrhu potrošeno skoro 34 miliona evra.
Lončar je kazao da je posredstvom Fonda 118 uzoraka bolesne dece poslato na analizu u inostranstvo.
 
"U budžetskom fondu ima dovoljno novca. Usvojen je Zojin zakon na osnovu koga je 700 dece dobilo dijagnozu u inostranstvu. Do 2012. godine za lečenje retkih bolesti kod dece izdvojeno je nula dinara, a u budžetu Ministarstva zdravlja za ovu godinu, u tu svrhu je planirana 1,1 milijarda dinara", kazao je Lončar.
 
Predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu Veran Matić ocenio je da je Fond od 2014. godine, kada je osnovan, opravdao postojanje, a da se trenutno na računu Fonda nalazi 245 miliona dinara. "Fond zahvaljujući sredstvima iz budžeta i donacijama, funkcioniše normalno. Više od 40 lekara u različitim komisijama odlučuje o zahtevima za lečenje dece u inostranstvu, a u ovom trenutku odlučuje se o dva do tri zahteva", kazao je Matić. On je dodao da se svaki utrošeni dinar i evro strogo kontrolišu, kao i da se u Fond vraćaju sredstva koja preostanu nakon lečenja dece u inostranstvu.
 
Po njegovim rečima, Nadzorni fond do danas nije primio nijednu žalbu onih koji su podneli zahtev za lečenje u inostranstvu.
 
Govoreći o uspesima srpskih lekara, medju kojima su i prva u svetu transplantacija materice među jednojajčanim bliznakinjama, ugradnja veštačkog rebra i operacija tumora na mozgu metodom "budne hirurgije", ministar Lončar je ocenio da je reč o "vanrednim rezultatima koji su prepoznati i van Srbije". "Zahvaljujući njima, kao i uspešnim ljudima koji ulažu u naše zdravstveni sistem, Srbija u 2017. godini više nije ubedljivo najgora u Evropi već smo preskočili sedam, osam zemalja EU", kazao je Lončar.
 
Ministar je dodao i da je u prvih godinu dana rada Centra za gama nož Kliničkog centra Srbije, tretmane zračenja primilo 745 pacijenata, što je kako je kazao, "svetski rekord za taj vremenski period".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.