Miki Manojlović: Pozorištu je najveću štetu nanela Demokratska stranka

Odluka žirija 62. Sterijinog pozorja, da nijednu od devet takmičarskih predstava ne proglasi najboljom, jasna je, nije potcenjivačka i nije imala nameru da vređa bilo koga, a politički razlozi besmislen su alibi za prosečan rezultat, izjavio je danas predsednik tog žirija, glumac i reditelj Predrag Miki Manojlović.
Kako ističe, sve politike i svi političari trebalo bi da se zapitaju zašto se to dogodilo i tvrdi da odluka žirija, da ne dodeli nagradu nijednoj predstavi, jer je smatrao neophodnim da se napravi presedan, kako bi se tom odlukom ukazalo da je poslednji trenutak da se o problemu kvaliteta umetničkih ostvarenja, kao i o suštini i smislu bavljenja umetnošću, započne otvoren, iskren i istinit dijalog - nije ni strani opozicije, niti pozicije.
 
"Ali, nema tu... Imate ljude koji su izgradili delimični ugled na tome da su žrtve političkog progona. Tako da, eto. Politički razlozi besmislen su alibi za prosečan rezultat", rekao je Manojlović.  Odbacujući optužbe, koje idu od toga da je takva odluka žirija plod političkih pritisaka, do toga da predstavlja umetničke prepotencije, lične i kolektivne uobraženosti žirija, Manojlović kaže da se sa tim ne slaže, te da donete odluke svako može da tumači kako hoće, a da mu je žao ako se tumače na taj način.
 
"Evo na primer, Boris Isaković - pa to je fantastičan glumac. Igrao je u predstavi tamo. Sad, takav glumac kao Boris Isaković ili Mirjana Karanović ili Jovana Gavrilović, oni razumeju te odluke. To vam kažem iz prve ruke. Ali ne razumeju ih ovi koji su prosečni. To je jedna zanimljivost", rekao je Manojlović.
 
Odnos prema kulturi, ističe Manojlović, počeo je da se menja davno, još kada su ukinuli umetnicima "tačkice" za bolju ishranu i obuću, 50-ih godina prošloga veka, ali da smatra da je važno ovog trenutka da se kaže da je pozorištu zapravo najveću štetu nanela Demokratska stranka.
 
"Ona je, ne znam kako i ne znam zbog čega, hoteći možda da pomogne kulturi, napravila jedan melting pot (lonac za topljenje), jednu 'salatu', iz koje ni danas ne možemo da se izvučemo. Možda ćemo se jednog dana izvući, a to je zapravo Zakon o radu, koji je onemogućavao ili dovodio u pitanje Zakon o pozorištu ili o kulturi i tako dalje", smatra Manojlović.
 
"Kad imaš malog Vučića u glavi"
 
Povodom događaja na Sterijinom pozorju, filmski i književni kritičar, novinar i esejista Milan Vlajčić kaže da je bio zapanjen tom odlukom "kojom su se članovi žirija narugali kulturi i stavili fleku na svoju biografiju". On je dodao da je na Pozorju gledao četiri vrlo dobre predstave i jednu izvanrednu.
 
"Ovde su svaki kretenizam i budalaština mogući, a ti ljudi (žiri) su promašili temu. Obrazloženje je bilo kako pozorište propada - to je tema za tribinu, a oni su odabrali da ne daju nagradu, prvi put se desilo da niko nije dobio nijednu nagradu. Žiti bolje da nije obrazlagao odluku", kazao je Vlajčić za N1. Naveo je da je gledao pola programa Pozorja, a da je nakon zatvaranja i odluke žirija otišao u Novi Sad da pogleda "Na Drini ćupriju" Kokana Mladenovića.
 
"Ta predstava je bila rasprodata i pre nego što je napravljena halabuka, gledao sam je i srce mi je igralo. Zanemarujem odluku žirija, neću da se bavim time, predstava je izvanredna, bavi se našim moralnim problemima, izvanredno urađena, kao ratni oratorijum, zaokruženo delo. Dvorana je bila krcata, ovacije publike na kraju, vikali smo bravo", ispričao je. Vlajčić je ocenio da se politika uplela na Pozorje i da je zapanjujuće da je žiri sve odluke doneo jednoglasno.
 
"Ne pamtim da se igde, pa ni u Titovo doba, donosilo nešto jednoglasno. Uvek je bar jedan protiv. Kako su uspeli da se ujedine oko te odluke nije mi jasno, njom su stavili fleku na svoju biografiju. Verujem da ih niko nije zvao, ali imaš malog Vučića u glavi i znaš kako da obezbediš da te niko posle ne zove", rekao je Vlajčić.
  • Petra

    12.06.2017 19:38
    Zar i ti sine Brute
    Stvarni sam mislio da je ovaj covek iznad ovih dnevno politickik s..nja ali i on je metastaziran...
  • Zoki021

    12.06.2017 19:15
    Miki
    Je li to onaj Miki Manojlović koji nije hteo da glumi u Srbiji devedesetih,pa otišao u Francusku da tamo glumi ? I ti kao AV,AV pričaš da su demokrate rive za sve? Da li je to zbog aviona?
  • Lela

    12.06.2017 17:51
    Za ovog bi stavio ruku u vatru da se nece prodati...a jeste...da je glup pa bi pomislio da ne zna ovako prodao se oberfukarama, ruku u vatru ni za koga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.