Nelt: Beograd na vodi konfiskovao našu imovinu

Kompanija Nelt danas je saopštila da joj je bez naknade konfiskovan skladišni prostor na lokaciji gde se realizuje projekat Beograd na vodi.

Objekat te kompanije u Travničkoj ulici je, kako je navedeno, u petak, 9. juna konfiskovan, a u toku je njegovo rušenje.

"Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa", piše u saopštenju Nelta.

Objašnjeno je da je Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi, leks specijalis, donet u vreme kada je Republika Srbija kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća Beograd na vodi sa 100 odsto državnim kapitalom, a da je rešenje o eksproprijaciji imovine Nelta doneto posle 21. avgusta 2015. godine, u vreme kada je Srbija bila manjinski vlasnik tog preduzeća sa 32 odsto udela.

Dodaje se da se od tog datuma radi isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća Beograd na vodi.

"Upozoravamo javnost da je na ovaj način sprovedena faktička konfiskacija naše imovine, odnosno oduzimanje iste bez naknade od strane države, što ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislili da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uređenja", navodi se u saopštenju Nelta.

Nelt se bavi distribucijom proizvoda, logistikom i marketingom i vlasnik je mesne industrije Neoplanta i Javnih skladišta Subotica. U Srbiji posluje 25 godina i zapošljava 1.700 ljudi, a partner je najvećim stranim i domaćim kompanijama.

  • Dejan021

    13.06.2017 13:59
    Tragikomedija
    Srce mi se cepa i za Arape i za Nelt. Sve same postenjacine a u sustini tu gubi samo narod
  • Mladen

    13.06.2017 11:19
    Opšti haos
    Konfiskacije više nema, eksproprijacija se sprovodi uz naknadu. Prvo treba pozvati vlasnika da ukloni objekat o svom trošku. Od Beograda na vodi nema ništa a investitor je izmišljen. Zašto se ne pojave investitori i objasne medijima i javnosti šta rade i kakve probleme imaju.
  • 021@nelt.rs

    13.06.2017 08:11
    Eh
    Što bi neki rekli, kako došlo tako i o'šlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.