Osmaci tukli dečaka zato što je Rom: Nema pravo da nosi srpsku zastavu

Grupa osmaka OŠ "Karađorđe" u Beogradu pretukla je dečaka sedmog razreda, a razlog za ovo nasilje, kao tvrde očevici, jeste to što je dečak Rom.
Kako piše Danas, dečak je u školskom dvorištu držao srpsku zastavu, a nekoliko osmaka mu je prišlo i reklo da on nema pravo da nosi tu zastavu "zato što je Ciganin". Potom su ga udarali, šutirali, pa čak i davili šipkom. Njegova razredna Vladanka Jakšić rekla je za ovaj list da povrede nisu toliko strašne koliko sam motiv za ovaj incident.
 
- On ima nekoliko ogrebotina i to u ovom slučaju nije veliki problem. Strašno je to što su ga tukli zato što je Rom - kaže Jakšić, dodajući da je njen učenik dobro i mirno dete i da sigurno s njegove strane nije bilo provokacija. Ona kaže da će škola uraditi sve po protokolu.
 
- Mi ćemo to odmah prijaviti policiji i uraditi sve što je u nadležnosti škole, jer ovi učenici osmog razreda moraju da snose posledice - navodi razredna.
 
Na pitanje gde je bio školski policajac, koga inače delom plaćaju i roditelji, rekla je da on u tom trenutku nije bio tu, jer njihov školski policajac patrolira u nekoliko škola. Pritužba zbog ovog slučaja će biti podneta i Zaštitniku građana.
 
Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Nenad Ivanišević rekao je da dečaci treba da se stide i izvine za svoj sramni postupak, navodeći da to što je neko Rom ne znači da je "biće s druge planete" i da nije kriv zato što ima drugu boju kože i zato što živi najčešće teže od ostalih.
 
- Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi, jer je to podjednako važno, kao i to da budu odlični đaci - naveo je Ivanišević.
  • Vanja

    15.06.2017 13:30
    potpuno tačno
    "Koliko bedni treba da budu ti klinci sto tuku i izivljavaju se na bilo kom pojedincu?? "

    I koliko su bedna sva ostala deca kad tako nešto dozvoljavaju. Da je njih petoro počelo da urla i vrišti iz sveg glasa, napadači bi se zbunili i stali. A da ne kažem da se njih desetoro umešalo i odbranilo napadnuto dete. Uopšte nema veze koje je ko boje ili nacionalnosti. Napad je napad, a gomila lako osujeti i/ili prekine napad.

    Naučite decu da ne dozvole da bilo ko u njihovoj blizini trpi nasilje.
  • VladaN

    14.06.2017 23:22
    Posle će te ..
    ...tatine debilčiće neko "ujesti za srce" kada im objasne da pripadaju delu moralno i inetlektualno zapuštene naciji. Nažalost, povratkom bolesnih ultranacionalista na čelu sa glavnim bolesnikom na vlast ovo društvo nezadrživo klizi u potpunu moralnu propast. A debbila, kao ti klinci već ima suviše na našim ulicama.
  • Andrea

    13.06.2017 22:02
    Đuro svaka čast
    1000 lajkova za Đuru jer je u srž problema pronikao. Šteta što imate malo istomišljenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.