Sve popularnije škole jezika za bebe, sa tri meseca uče i engleski

Kursevi stranog jezika za bebe odavno nisu novina u svetu, a u poslednje vreme sve je više ovakvih škola i u Srbiji.
Ipak, iako predavači tvrde da deca što pre treba da počnu da uče engleski, kao i to da mogu da budu poliglote, neki logopedi upozoravaju da na taj način može doći do problema u usvajanju maternjeg jezika. Želeći da njihova deca budu dvojezična, sve je više roditelja koji svoje mališane upisuju u škole sa posebnim matodama za rad sa najmlađim polaznicima - bebama.
 
Iako neki od njih još uvek nisu ni prohodali, progovorili, već samo gestikuliraju, u naručju roditelja, baka i deka uče strani jezik. Kroz igru i pesmu upijaju slogove engleskih pesmica ili plešu dok u pozadini slušaju neku numeru. Simulirajući dvojezično okruženje, prve reči izgovaraju na maternjem, ali i na stranom jeziku.
 
"Kurs je namenjen deci od tri do 22 meseca. Čas traje 45 minuta i prepun je aktivnosti za bebu i njenog pratioca, tako da mogu da aktiviraju sva čula dece. Dešavalo se da na časovima i prvi put prohodaju ili progovore", kaže za Novosti Ana Meandžija iz škole "Helen Doron". Predavači koji rade po ovim programima tvrde da su deca u stanju da usvoje ne samo jedan, već i više jezika u isto vreme kada uče i maternji, te da zbog toga što deca ne znaju šta je strani jezik, oba usvajaju prirodno.
 
"Do sedme godine, dete usvaja jezik kao maternji spontano, ako je jeziku izloženo na pravi način. Što dete ranije krene da uči više od jednog jezika, to će se u njegovom mozgu stvarati veći broj sinapsi koje im omogućavaju lakše bavljenje jezicima, naukom i muzikom. Isto kao kada je mama Srpkinja, a tata Englez. Dete će podjednako koristiti oba jezika", navodi Meandžija.
 
S druge strane, logoped Slađana Petrović kaže da su mane ovog učenja što se dvojezičnost stvara veštački, a ne prirodno kao kada odrasta, u okruženju u kom roditelji govore različite jezike.
 
"Učenje stranog jezika preporučuje se nakon treće godine, kada dete usvoji maternji jezik. Postoje bilingvalna deca, ali drugo je kada roditelji govore različitim jezikom, tada je bitno da postoji razdvojenost. Međutim, kada na ovaj način uče, može doći do problema u usvajanju maternjeg jezika i razvijanja govornih mana, da mešaju reči i neke ne izgovaraju pravilno", navodi Petrovićeva.
  • Mile voli disko

    27.06.2017 09:11
    Davam časova
    Podučavam novorođančad matematici, astrofizici, travarstvu i gledanju u balegu. Cena popularna - uspeh zagarantovan. Naval'te!
  • Perica

    27.06.2017 09:08
    ######
    Udaš se,Oženiš se za Engleza i rešen problem!
  • Ekstra

    27.06.2017 08:01
    Sjajno
    Oma vodim malog da uči ruski, jezik budućnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.