Pojedini stari traktori konačno odlaze u penziju

Ovih dana uručena su i prva rešenja za subvencionisanu kupovinu traktora.
Do sada je podneto 2.300 zahteva, a od toga 2.050 njih ispunjava uslove. Do kraja godine, očekuju u Ministarstvu, svi poljoprivrednici koji ispune uslove rešenja će i dobiti, prenosi RTS.
 
"Ferguson 533" Dragišu je služio četrdeset godina. Služi i dalje, ali kaže, vreme je da ode u penziju. "Treba mi veliki traktor pošto se bavim proizvodnjom belog luka. Meni peko leta treba više puta da njivu izorem i treba mi jak traktor", kaže Dragiša Milenković, poljoprivrednik iz Žitorađe.
 
Dragiša je jedan od 500 voćara i povrtara kojem je odobreno rešenje za nabavku novog traktora. Država daje 50 odsto sredstava, a takvih subvencija nije bilo od 2010. godine.
 
"Više od 2.300 ljudi je konkurisalo za tu vrstu subvencija. To s jedne strane govori da je interesovanje veliko, a s druge strane, što nije tajna, imamo situaciju da je prosečna starost trakotora i uopšte mahanizacije u Srbiji dosta velika - od 25 do 30 godina", kaže Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja.
 
Podmlađena mehanizacija znači efikasnija proizvodnja, ali i konkrentniji proizvodi.
 
"Moramo subvencionisati mnogo jače da biste pomogli zamenu svih tih traktora jer je više od 90 odsto njih preko 10 godina staro, vi morate konstantno podržavati. Taj proces teče sa ili bez podrške države oni koji se nalaze u ozbiljnom ciklusu proizvodnje, oni će investirati u nabavku traktora jer moraju", kaže Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.
 
I taj broj ne premašuje 3.000 traktora godišnje. Farmeri iz Nemačke, Francuske kupuju i do 34.000, Italijani do 18.000. Kako bi se ugledali na kolege iz inostranstva, pre svega za moderniju mehanizaciju, potreban je stabilan model finasiranja novih mašina.
 
Milan Prostran, agroekonomski analitičar, smatra da treba povećati agrarni budžet i da se uspostavi korelacija između agrarnog budžeta i doprinosa poljoprivrede u kreiranju BDP-a.
 
"Primarna poljoprivreda stvara oko 10 odsto BDP-a zemlje, ona bi trebalo da učestvuje u tolikom procentu u budžetu Srbije, to je danas oko četiri odsto. Prema tome, danas nekih 10 odsto učešća bi značilo milijardu evra u budžetu Srbije, a to je onda jedna dobra osnova za investicioni ciklus", kaže Prostran.
 
Razvoj domaćih njiva, kažu analitičari, sa ovakvom mehanizacijom doveden je u pitanje. Posebno apeluju, da se buduće subvencije pre svega usmere ka dominantim farmerima, a to su mali i srednji proizvođači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija