Radnici nezaštićeni od prekovremenog neplaćenog rada

Radnici mogu da rade više od 40 sati nedeljno po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, a poslodavci po zakonu nemaju obavezu da im plaćaju naknadu za prekovremeni rad.
Štaviše, omladinske zadruge koje angažuju radnike po tom ugovoru raspisuju oglase za posao koji podrazumevaju rad i od 60 sati nedeljno.
 
Omladinska zadruga "Europa PTŽ" objavila je oglas da su "preduzeću specijalizovanom za pružanje usluga iz pejzažne arhitekture i hortikulture, potrebni ozbiljni, vredni baštovani". Radno vreme baštovana je od sedam do 17 časova, a samo nedelja je slobodan dan. Početna plata je 35.000 dinara. Prema ovom oglasu, baštovan će, dakle, raditi 60 sati nedeljno.
 
Radnik.rs je uputio pitanja omladinskoj zadruzi u vezi sa ovim oglasom budući da je Zakonom o radu propisano da radnici ne mogu raditi duže od 48 sati nedeljno, računajući i prekovremeni rad. Međutim, zakonom nije jasno definisano da li se ovo ograničenje radnog vremena (na 48 sati) odnosi samo na ugovore o radu ili i ugovore o povremenim i privremenim poslovima. Zadruge, inače, po zakonu angažuju radnike po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.
 
Maja Sekulić iz zadruge "Europa PTŽ" za Radnik.rs je navela da o radnom vremenu odlučuje poslodavac i dodala: "Ukoliko napišem u oglasu da je u pitanju prekovremeni rad, da li je onda to u redu?".
 
Ako pitate Ministarstvo za rad – nije u redu. Na pitanje da li poslodavac može radniku da odredi radno vreme duže od 48 sati nedeljno kada radi po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, iz ovog ministarstva su odgovorili da to nije po zakonu.
 
"Iako Zakonom o radu nije izričito propisano, odredbe ovog zakona koje se odnose na ograničenje radnog vremena, kao i odmore u toku dnevnog rada, dnevni i nedeljni odmor zaposlenih, a koje su zasnovane na međunarodnim standardima, primenjuju se i na radno angažovane po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima", piše u odgovoru.
 
Međutim, profesor radnog prava na Univerzitetu Union Mario Reljanović je skeptičan kada je reč o ovom mišljenju Ministarstva za rad.
 
"Ne verujem da bi radnik koji radi po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima duže od 48 sati mogao da dobije spor protiv poslodavca. Zakon nije izričit po ovom pitanju, a mišljenje Ministarstva ne pomaže mnogo na sudu", kaže Reljanović. On dodaje da poslodavac može da odredi dužinu radnog vremena radnicima koliko želi ukoliko ih angažuje po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i time ne krši zakon.
  • Radnik

    28.08.2017 16:24
    Odgovori
    @Zbunjen
    Po Zakonu o radu najduže dozvoljeno radno vreme ukoliko imate ugovor na određeno ili neodređeno je 48 sati nedeljno raspoređenih u 6 dana. Prijavite poslodavca inspekciji rada, ukoliko imate još pitanja postavite nam ih na na redakcija@radnik.rs

    @dzoni
    Ako želite da pišemo o Vašem problemu javite nam se na gore pomenuti mejl
  • /

    28.08.2017 15:12
    /
    hocete li u rusiju ili eu?
  • Roditelj

    28.08.2017 15:11
    @Ana
    Vi tako redovno radite. Malo menja ona Vas,a malo Vi koleginicu. Vama se ne plaća dodatni rad (nemate dodatno radno vreme već Vam dodaju decu).
    Interesantno je da se ni koleginici ne umanjuje plata iako nije prisutna.
    Odnosno, niste Vi oštećeni.Oštećena su deca.Umeto da ih čuvaju 2 vaspitačice. čuva ih jedna,a obe vaspitačice dobiju platu kao da su obe i radile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija