Šabić: Vladina "aktivnost" već pet godina nije dala rezultat

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, uputio je danas pismo premijerki Ani Brnabić u kojem je izrazio, kako je naveo, razočaranje zbog nerazumevanja i odnosa vlade prema nastojanju Poverenika da pomogne, kao i zbog toga što se donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti po ko zna koji put odlaže na neizvesno dug rok.
Šabić kaže da komentar premijerke da model novog zakona "sadrži brojna dobra rešenja" i "predstavlja jako dobar osnov za dalji rad", predstavlja kurtoazne fraze bez praktičnog značaja, s obzirom na to da ga je premijerka obavestila da je model "prosleđen članovima Radne grupe koja radi na pripremi novog zakona kako bi ga imali u vidu".
 
"Model zakona koji je Poverenik stavio na raspolaganje Vladi zapravo je kompletan, obrazložen i u potpunosti u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona. Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora", naveo je Šabić.
 
Ocenio je da bi stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, izlaganjem kroz javnu raspravu, opservacijama i kritici zainteresovanih, uključujući tu i Radnu grupu i sva ministarstva, a potom eventualnim korekcijama teksta, Srbija mogla da u relativno dogledno vreme dobije nov neophodan zakon.
 
Smatra da se vlada, umesto za to, opredeljuje za "aktivnost" koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat i da je "i uz najbolju volju praktično nemoguće naći opravdanje".
 
Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava građana, što je u velikoj meri uslovljeno kašnjenjima i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.