Deo sindikata štrajkuje u ponedeljak, deo u petak

U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra, neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).
Takođe je rečeno da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovani onog dana kada nacrt Zakona o zaposlenima u javnim službama udje u skupštinsku proceduru.
 
Predsednica SOS Valentina Ilić rekla je da su se sindikati odlučili da štrajkuju 4. septembra jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o nacrtu tog zakona koji, kako je rekla, derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.
 
"Taj zakon derogira Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na kome smo zdušno radili i derogira Posebni kolektivni ugovor kojim smo mi dobili sve one benefite koje smo štrajkom postigli - od jubilarnih nagrada, otpremnina i ostalih zakonskih povoljnosti za zaposlene u obrazovanju", kazala je.
 
Ilić je navela da je prosek plata u Srbiji 43.000, dok je za zaposlene u javnim službama 49.000 dinara.
 
"To znači da smo mi ispod republičkog proseka negde oko 16 procenata. Sindikat obrazovanja Srbije obuhvata od predškolskog do visokog obrazovanja i uvek smo skretali pažnju na nejednaku cenu rada. Uvek smo skretali pažnju da moraju da se usaglase koeficijenti", navela je ona.
 
"Nezavisnost" štrajkuje u petak
 
Članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" organizovaće u petak, 1. septembra, jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola. Portparolka sindikata Vesna Vojvodić Mitrović rekla je da je štrajk simboličan čin otpora prema poziciji obrazovanja kakvu nameće vlast u Srbiji.
 
Navela je da će članovi tog sindikata odlučivati o "modalitetu štrajka upozorenja u zavisnosti od situacije na terenu".
 
"Naše članstvo će prilagoditi modalitet jednog sata različitm okolnostima - recimo mogu obustaviti rad u periodu od 11.00 do 12.00 ili od 13.00 do 14.00 ili da tokom četiri školska časa obustave nastavu po 15 minuta", kazala ona i dodala da članstvo tog sindikata odbija da prosvetari budu marginalni činioci sistema.
 
Vesna Vojvodić Mitrović je kazala da su osnovni štrajkački zahtevi izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.