Samohrana majka odbila vakcinaciju pa joj pretio zatvor

Maju Milodanović (23), samohranu majku iz Subotice, policajci su dolazili da hapse čak tri puta zbog toga što nije platila kaznu od 20.000 dinara zbog nevakcinisanja deteta.

"Imam sina od tri godine koji je primio samo prvu vakcinu pentaksina. Nakon toga, bio je stalno bolestan. Kad je krenuo u vrtić, imunitet mu je još više opao i donela sam odluku da potpišem da odbijam vakcine. Nisam dobila nikakvu opomenu, već mi je stigao poziv za sud na koji se nisam odazvala. Oktobra prošle godine stiglo mi je rešenje da platim novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dinara, a samo šest dana nakon toga stiže mi rešenje da je kazna preinačena u 20 dana zatvora", priča Milodanović za "Kurir".

Novčanu kaznu je, kaže, očekivala, ali se uplašila kada su joj policajci zakucali na vrata.

"Dolazili su da me uhapse tri puta i, iskreno, uplašila sam se, ali ne zbog sebe, nego zbog deteta. Živim sama sa sinom i policajci su to videli. Rekla sam: "Ako ćete vi da mi čuvate dete, onda ću da pođem u zatvor." Videli su kakva je situacija i nisu me odveli. Treći put kada su došli rekli su mi da se ne zezam s tim i da platim, jer u suprotnom, sledeći put mogu doći sa socijalnom službom i da će dete tih dvadeset dana, dok budem u zatvoru, biti u domu", objašnjava ova majka.

"Nakon toga sam odlučila da platim, otišla sam u sud i počela da plaćam u ratama. Plaćala sam kako sam kad imala, jer sam nezaposlena, a i student sam. Bilo je teško isplatiti sve to. Da nisam samohrana majka i da sam imala kome da ostavim dete na čuvanje, sigurno bih otišla u zatvor. Ta kazna me neće naterati da promenim stav o tome, svakako dete neću vakcinisati", odlučna je Maja.

Smatra da bi zakon trebalo izmeniti.

"To treba da bude slobodan izbor svakog roditelja, a ove kazne nemaju nikakvog efekta. Očevi i majke plaćaju kazne, ali ostaju odlučni pri svom mišljenju o vakcinisanju. Njihove kazne nemaju efekta", zaključuje Milodanović.

Podsetimo, ovaj list nedavno je pisao o slučaju oca troje dece iz Loznice, koji je izabrao da ode u zatvor, umesto da vakciniše decu.

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje tri puta veće kazne nego prethodni. Ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija, kazne su od 30.000 do 150.000 dinara. Vakcinacija je i prema prethodnom zakonu bila obavezna za svu decu, a u slučaju odbijanja kazna je tada iznosila od 20.000 do 50.000 dinara. Po zakonu, sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem, a lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu dete. Ukoliko roditelj i nakon toga odbije da vakciniše dete, sledi novčana kazna, koja može biti preinačena u zatvorsku.

  • Nemanja

    04.09.2017 16:17
    @Salamander

    Nema problema, slažem se da to treba lekari da potpišu jednom i da važi za SVAKU terapiju, intervenciju, pregled, itd.

    A ti ako hoćeš lično junački da to sprovodiš, radi to kad dođeš da ti zakrpe lobanju, izvade slepo crevo, ili ti daju vakcinu protiv tetanusa. Udri u inat i pobunu do poslednjeg daha.

    AMeđutim, ako si napravio dete koje planiraš da pustiš da trči među tuđom decom, ima da ga vakcinišeš, ili kao i ovu kozu treba da te šutnu u zatvor, a dete udome kod nekoga ko će ga vakcinisati.
  • Salamander

    03.09.2017 13:49
    Sestra bez doktora
    Ne sme da daje vakcinu.

    Hajmo lepo ovako:

    Potvrda:
    Ja doktor
    Taj i taj...........
    Pod krivicnom i materijalnom odgovornoscu, svojim cascu i imenom potpisujem ovu potvrdu, kojom garantujem princip " Primum non nocere" tvrdeci da davanje vakcine
    Te i te......., dana Tog i tog...... br Taj i taj......
    I u slucaju bilo kakve stetne nuspojave istupam iz kaste lekara, obescascen !


    Koji bi dr to potpisao?




  • dr Petrovic

    03.09.2017 13:39
    Vrtite staru pricu
    Ali:
    Hoce roditelji da vakcinisu decu
    HOCE

    Ali:
    Ne sa uvoznim " nabudzenim" stetnim i otrovnim djubretom!

    Alu:
    Nemamo " Torlak".
    Zasto?
    Zato sto se politicki trgovci zivotima gradjana UGRADJUJU !

    Ali:

    Peca Kkn i Tomica Milosavljevic i svi ostali u aferi vakcinacija, vec godinama unazad, ne odgovaraju za svoje kriminalno brljanje!

    Zato sto ste IZDALI narod narod vam NE VERUJE !

    Dzabe kaznjavate pojedince.
    Kaznite KRIVCE!

    Pojedinci su posledica
    Kaznite UZROK

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija